Fără bariere, despre droguri – un dialog interactiv cu tinerii - Întâlniri educative cu elevii
Polițiștii de la prevenire din Bihor au organizat întâlniri interactive, în spații informale, în care adolescenții au aflat, de la specialiști, cum să prevină consumul de droguri.
În cursul anului 2024, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din Bihor au desfășurat o serie de activități în cadrul proiectului „Împreună împotriva drogurilor și a violenței”, proiect derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor și al Fundației Comunitare Oradea.
În cadrul întâlnirilor informale, tinerii au avut ocazia ca, în timp ce serveau răcoritoare sau prăjituri, într-o atmosferă destinsă, să interacționeze cu polițiștii de la prevenire și invitații acestora. Pentru a oferi tinerilor informații corecte și relevante, care contribuie la dezvoltarea unor abilități de viață sănătoase și să promoveze alternative pozitive la consumul de substanțe psihoactive, polițiștii au invitat la întâlnirile informale cu adolescenții, polițiști de la crimă organizată, specializați în lupta antidrog, medici, psihologi, foști consumatori de droguri. În cadrul acestor întâlniri, polițiștii de la prevenire au interacționat cu adolescenții, cărora le-au prezentat consecințele legale ale consumului de droguri, precum și influența anturajului și grupului de prieteni, identificate de tineri ca fiind printre principalii factori care determină consumul de droguri, pe fondul dorinței de a fi acceptați.
Totodată, la fiecare întâlnire, o persoană privată de libertate, din cadrul Penitenciarului Oradea, fostă consumatoare de droguri, a împărtășit tinerilor din experiențele personale legate de consumul de droguri, oferind astfel o perspectivă autentică și emoționantă asupra consecințelor acestui fenomen. În cadrul uneia dintre întâlniri, un medic specializat în adicții a ținut o prezentare detaliată despre riscurile asociate cu dezvoltarea dependenței de droguri. Acesta a discutat pe larg despre efectele nocive ale consumului de droguri asupra sănătății fizice și mentale, subliniind consecințele grave pe termen lung. De asemenea, a explicat impactul profund pe care drogurile îl pot avea asupra organismului uman, evidențiind degradarea graduală și ireversibilă a funcțiilor vitale și calității vieții.
De asemenea, în cadrul uneia dintre întâlnirile cu adolescenții, un polițist antidrog de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea a ținut o prezentare informativă. Acesta le-a vorbit tinerilor despre consecințele legale severe ale consumului și traficului de droguri, evidențiind riscurile de a se confrunta cu procese juridice, cazier judiciar și sancțiuni penale. Polițistul a subliniat importanța conștientizării legislației în vigoare și a respectării legilor, pentru a evita implicarea în activități ilegale care le-ar putea compromite viitorul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.