Și Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Bihor consideră că protestul inițiat de Consiliul Național al Elevilor în privința inechității acordării burselor este întemeiat. Ei își îndeamnă colegii să poarte negru pentru a-și arăta nemulțumirea față de deciziile luate peste noapte, și fără consultare, de către Ministerul Educației.

Elevii și-au exprimat printr-un comunicat dezacordul deplin în ceea ce privește modificarea pragului minim ce condiționează elevii în procesul de luare a bursei de merit, acesta fiind urcat de la 8,50 la 9,50.

„Atitudinea indiferentă adoptată de Ministerul Educației demonstrează, încă o dată, lipsa de implicare, iresponsabilitatea și comunicarea lacunară manifestată de autoritățile responsabile când vine vorba de ascultarea doleanțelor elevilor.

Prioritizarea drepturilor și nevoilor beneficiarilor primari ai educației este esențială pentru o bună desfășurare a actului educativ, deja supus nenumăratelor schimbări neanunțate din acest an școlar, astfel încât tăierea burselor nu face decât să evidențieze faptul că, în România, elevii sunt a treia roată la căruță. Ordinul de ministru, semnat pe 22 decembrie 2021, prin care privează zeci de mii de elevi de dreptul la educație a fost implementat în baza unor criterii discriminatorii, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, afirmă elevii care susțin poziția structurii naționale de reprezentare a elevilor, adică diferențierea bursei în funcție de pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10.

„Empatizăm cu sentimentele de frustrare și dezamăgire ale colegilor noștri, motiv pentru care, în semn de protest și pentru a trage un semnal de alarmă asupra modului în care evoluează situația educației din țară, în ultima săptămână, ne îmbrăcăm în negru”, se afirmă într-un comunicat al Biroului Executiv al CJE Bihor.

În Monitorul Oficial a fost publicat, săptămâna trecută, Ordinul Ministerului Educației pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor.

Criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9,5, în loc de 8,5, cum era anterior.

Asociațiile elevilor din Constanța, Bacău, Vâlcea, București și Ilfov, Maramureș și Timiș consideră „josnică tăierea burselor elevilor și solicită revocarea din funcție a lui Sorin Cîmpeanu”.

„Este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectați sute de mii de elevi din țară. 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului. Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenței decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Cîmpeanu dovedește că nu are respect nici față de elevi, nici față de legile țării. Vom ataca în instanță ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal!”, susţin organizaţiile de elevi.