Început de an școlar în pandemie - „Îi vrem pe toți în bănci”
Aproximativ 90.000 de elevi și 10.000 de cadre didactice ar trebui să înceapă anul acesta școala, în județul Bihor. În multe școli se desfășoară cursuri și online, iar numărul cadrelor didactice este și în acest an la limită din cauza pensionărilor și a condițiilor speciale în care se vor ține orele.
Bâlbele din ultimul timp de la nivelul Ministerului Educației, legate de dreptul părinților de a alege dacă să își trimită copiii fizic la ore sau de a solicita învățământ online, par a fi luat sfârșit.
„Elevii vor participa fizic la ore acolo unde se va putea, unde sunt suficiente spații cu distanțare socială sau un număr potrivit de elevi. Dacă însă părintele vrea să își țină copilul acasă, să învețe online, trebuie să aducă o dovadă că există în familie bolnavi cronici. Vom cunoaște numărul celor care optează pentru această formă de învățământ, luni (azi – n.r.)”, a spus vineri, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, Virgil Blage.
Conform aceleași surse, în toate grădiniţele şi clasele primare, elevii vor participa la ore fizic. În unele unităţi de învăţământ, o parte dintre elevi vor trebui facă lecţii online, pentru a se respecta distanţa și pentru că în unele există încă lucrări în desfășurare: Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ceica, Şcoala Gimnazială Alexandru Roman Auşeu, Şcoala Gimnazială Nestor Porumb Tulca, Şcoala Gimnazială nr. 1 Bulz, Şcoala Gimnazială nr. 1 Sânnicolau Român, Şcoala nr. 1 Balc, Şcoala nr. 1 Cefa, Şcoala nr. 1 Hotar, Şcoala nr. 1 Remetea și Şcoala nr. 1 Tăuteu.
Din Oradea, școlile în care se vor ține 50% din cursuri on-line sunt Emanuil Gojdu, Onisifor Ghibu, Școala Gimnazială nr 11, Liceul Lucian Blaga, Școala Dacia.
Filtre peste filtre
Prezentă la conferință, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Daniela Rahotă, a explicat cum vor fi triați elevii.
„Prima triere se face acasă. Înainte de a duce copilul la unitatea școlară, părintele trebuie să îi măsoare temperatura şi să verifice dacă are simptome specifice Covid-19 (tuse, dificultăţi în respirare, diaree etc). Copilul care are temperatură mai mare de 37.3 nu trebuie lăsat la școală. A doua triere o vor face profesorii, la clase, prin constatarea stării de sănătate și întrebări.
Dacă se constată că unul din elevi ar putea fi bolnav, profesorul izolează copilul într-o încăpere specială şi anunță personalul medico-sanitar, părinții și conducerea şcolii. Dacă școala nu are medic, atunci conducerea școlii ia legătura cu medicul de familie. Conform legii, primăriile au obligaţia să se asigure că unităţile de învăţământ au medici sau asistenţi la dispoziţia elevilor.
După ce informația ajunge la conducerea școlii și la personalul medico-sanitar va fi anunțată DSP Bihor care va face ancheta epidemiologică. Dacă apare un caz pozitiv într-o clasă, cursurile se vor întrerupe la acea clasă. Dacă avem mai mult de 3 cazuri la clase diferite, se va face o anchetă epidemiologică și Inspectoratul Școlar, împreună cu conducerea școlii, ar putea decide suspendarea cursurilor în acea unitate”, a spus șefa DSP Bihor, care a mai adăugat că recomandă ca toți profesorii și părinții să citească Ordinul 1456/2020 pentru aprobarea normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor.
În ceea ce privește personalul didactic, șeful IȘJ Bihor a spus că este insuficient din cauză că „s-au pensionat mulți profesori, punctul de pensie fiind mare. Avem o depășire de posturi de 12,5. Au apărut clase în plus, dacă va fi nevoie vom face completări”.
Nici situația manualelor nu este una prea bună. Acestea fiind în proces de a fi comandate.
„Vom asigura manuale pentru toți elevii. Cele noi, pe măsură ce vor veni”, a mai spus Virgil Blage.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.