Îndemnul dascălilor, de Paște: „Meșterește românește!”
În perioada Postului Mare, elevi din șase unități de învățământ bihorene s-au întâlnit la Beiuș pentru a participa la activitatea denumită „Meșterește românește”, care face parte din calendarul celei de-a treia ediții a proiectului interjudețean „Valori, tradiții și obiceiuri - comori ale sufletului românesc”. Alături de elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, gazda evenimentului, la Beiuș s-au deplasat echipaje de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei și școlile gimnaziale „Avram Iancu” Oradea (unitatea coordonatoare), Pomezeu și Roșia.
Atelierul de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș le-a oferit copiilor posibilitatea de a socializa, de a cânta pricesne și de a deprinde câteva meșteșuguri tradiționale, specifice perioadei Sărbătorilor Pascale, precum încondeiatul ouălor - de la profesoarele Mariana Dem și Florica Dumea, ambele din Pomezeu - sau împletirea zgărdițelor, numite și „zgărdane”.
Evenimentul „Meșterește românește” a fost coordonat de profesorii beiușeni Mariana Pălcuțiu, Rodica Hele, Florin Cata și Daniela Rada, directoarea școlii-gazdă, aceasta din urmă prezentând și obiectivele urmărite: cunoașterea și valorificarea obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Învierii Domnului, cultivarea interesului și dragostei față de obiceiurile și tradițiile locale și perpetuarea lor, descoperirea și dezvoltarea aptitudinilor practice și artistice ale elevilor, valorificarea potențialului creativ și artistic al elevilor.
La finalul activității de la Beiuș, prof. Angela Bungău de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea, coordonatoarea proiectului „Valori, tradiții și obiceiuri – comori ale sufletului românesc”, a precizat că următoarea activitate de amploare din cadrul acestuia va fi concursul regional din 26 mai, la care vor participa echipaje de la 30 de școli din țară.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.