Sala de Conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a găzduit joi, 13 octombrie, evenimentul Erasmus Open Days 2022, organizat de către Departamentul Relații Internaționale.

 

„Universitatea din Oradea face toate eforturile de a oferi cât mai multor studenți ocazia de a cunoaște sisteme de educație și culturi din cele mai diverse regiuni. Astfel, considerăm mobilitățile în cadrul programului Erasmus+ ca un proces continuu de internaționalizare”, a spus domnul prorector conf.univ.dr.habil. Sorin Borza.

Conceptul acestui eveniment a fost promovarea programului Erasmus+ și informarea studenților în ceea ce privește tipurile de mobilități, destinațiile cu care universitatea orădeană deține colaborări bilaterale și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fiecare student dornic să cunoască o astfel de experiență.

Întâlnirea din 13 octombrie a fost prima din acest an universitar și a fost mai mult decât binevenită, lucru dovedit de multele întrebări pe care studenții prezenți la eveniment le-au adresat organizatorilor.

„Studentul are prioritate în a aplica pentru o mobilitate Erasmus+” - acesta este cel mai important mesaj pe care îl transmite universitatea studenților, prin reprezentanții săi.
La organizarea conferinței au participat voluntari din Erasmus Orientation Program care au înțeles foarte bine importanța schimburilor de experiență oferite de fiecare mobilitate în parte.

Reprezentanta Departamentului Relații Internaționale a prezentat programul Erasmus+  şi oportunitățile de care beneficiează fiecare student implicat în acest program.

Studenții care aplică pentru bursă Erasmus+ pot beneficia de mobilități de studiu timp de un semestru, cu posibilități de prelungire, stagii de practică desfășurate la universități partenere sau la companii private active pe piața muncii, cu sau fără grant, cunoașterea unor limbi și culturi străine, și nu în ultimul rând, posibilitatea socializării cu studenți din întreaga lume.

Doctoranzii de la Universitatea din Oradea pot și ei, de asemenea, fi beneficiarii unor mobilități de scurtă durată în vederea documentării.

Un alt avantaj al mobilităților sunt programele intensive mixte, care permit studenților să participe la cursuri, atât fizic, cât și virtual. În urma unui program intensiv mixt, studenții vor primi credite.
Criteriile de selecție, precum și perioadele în care au loc mobilitățile, sunt stabilite de către instituțiile de învățământ superior unde sunt înmatriculați studenții. Selecțiile sunt organizate de către facultăți, în timpul activităților didactice.