La Universitatea din Oradea - Colegiu şi Centru de Pregătire pentru Bac
Şi cei care nu au luat Bac-ul ar putea merge din toamnă la Universitatea din Oradea. Nu din postura de studenţi ci din cea de elevi de postliceală sau de elevi care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat. Universitatea din Oradea este direct interesată de aceşti elevi din mai multe motive. Pe de o parte pentru că vor avea venituri suplimentare de pe urma celor două entităţi şi pe de altă parte pentru că ar putea să pregătească elevi care, după ce vor lua Bac-ul, să le devină studenţi.
„După publicarea noii Ordonanţe de Urgenţă au apărut două oportunităţi de care vrem să ne folosim din această vară. Prima este posibilitatea ca instituţiile de învăţământ superior să organizeze colegii universitare în cadrul cărora să se facă cursuri postliceale. Sunt multe specializări de şcoli postliceale pe care învăţământul de licenţă nu le poate oferta sau la care se predă la un alt nivel aşa că nu vor exista conflicte cu specializările de la facultăţi. Vorbim aici de cursuri de igiena corpului, asistenţă medicală sau producţie media. A doua oportunitate vizează absolvenţii de liceu care nu s-au prezentat sau nu au luat Bacalaureatul. Putem înfiinţa un centru de pregătire la care să le predăm elevilor cursuri bazate pe programele şcolare, astfel încât aceştia să treacă examenul", a spus Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Nu se teme de concurenţă
Universitatea din Oradea vrea să implementeze foarte repede aceste măsuri, motiv pentru care înfiinţarea Colegiului Universitar şi a Centrului de Pregătire vor fi puse pe lista următoarei şedinţe de Senat de pe 14 iulie.
„După ce decizia va trece de Senat vom face preînscrieri pentru cursurile de pregătire. Pe baza acestora vom organiza serii şi grupe. Avem norocul ca datorită specializărilor variate de care dispunem să putem acoperi 99% din materiile care se pregătesc pentru Bac. Suntem conştienţi că nu va fi uşor pentru că foarte mulţi dintre cei care vor urma aceste cursuri vor dori să muncească în paralel", a mai spus Bungău care, cu privire la postliceale, a declarat: „ştim că este o cerere destul de mare pe anumite cursuri, cum sunt cele de asistenţă medicală, aşa că ele vor fi gestionate de facultăţile de profil. Durata acestora va fi diferită în funcţie de specializare şi nu ne este teamă de concurenţa pe care ne-o vor face şcolile postliceale care există la această oră în Oradea".
În ceea ce priveşte profesorii care vor preda, conform aceleiaşi surse, aceştia vor fi plătiţi, iar dacă va fi nevoie se va apela şi la cadre didactice asociate. Dacă pentru profesorii care vor pregăti elevii pentru Bac, statul va acorda timp de un an bani, cursurile postliceale se vor face în schimbul unei taxe care va fi fixată ulterior. Cel puţin în primul an, pentru că universitarii speră ca de anul viitor să primească bani şi pentru Colegiul care urmează să fie înfiinţat.
„Nu cred că banii pe care îi vom primi pentru organizarea acestor cursuri vor fi foarte mulţi dar vor aduce venituri suplimentare la buget", a mai spus rectorul.
Rectorul asta este o rusine daca accepta asemenea aberatie emisa prin OU de un guvern abject si iresponsabil. Pai, unde s-a mai pomenit ca o Universitate sa aibe scoala postilceala? Bine ca nu organizam si clasa 0 la Universitate. Recunoaste singur ca nu se vor obtine cine stie ce bani, insa ne vom asigura un blam din partea societatii bihorene si nu numai. In loc sa intreprinda masuri manageriale adevarate din care sa faca economie, dar sa si gaseasca solutii civiliyate si academice pt noi fonduri, rectorul face pasi pentru crearea Universitatii Postliceale Oradea.