Lecții pentru profesori - Kaizen, filosofia îmbunătățirii continue
Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea a găzduit marți, 20 mai, mai multe acțiuni în care a fost prezentată și discutată promovarea și implementarea filosofiei Kaizen, axată pe îmbunătățirea continuă și progresul sustenabil în activitățile profesionale și personale.
Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis” din Oradea a organizat o nouă activitate din cadrul proiectului județean „Clubul Prietenilor TopFormalis” 2024-2025. Activitatea intitulată „Kaizen – filosofia îmbunătățirii continue” a avut loc la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea și a fost moderată de prof. psih. drd. Alin Crețu (Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, structura Tileagd) și prof. psih. drd. Crina Crețu (Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor). La activitate au participat aproximativ 20 de profesori din învățământul preuniversitar bihorean. Scopul activității a fost reprezentat de Promovarea și implementarea filosofiei Kaizen, axată pe îmbunătățirea continuă și progresul sustenabil în activitățile profesionale și personale. Proiectul din care a făcut parte aceasta activitate este inclus în Calendarul Activităților Educaționale Județene al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Termenul japonez „Kaizen” derivă din alăturarea a două cuvinte: „kai”, care înseamnă schimbare, și „zen”, care semnifică bine, armonie sau îmbunătățire. În traducere liberă, Kaizen desemnează „schimbarea în bine” sau „îmbunătățirea continuă”. Această filosofie, profund înrădăcinată în cultura japoneză, promovează ideea că îmbunătățirea continuă, realizată prin pași mici și constanți, are potențialul de a produce efecte transformative semnificative asupra tuturor dimensiunilor vieții umane.
Inițial un concept cultural japonez, Kaizen a fost adaptat și valorificat în mediul managerial, în special după publicarea lucrării profesorului Masaaki Imai – „Kaizen: The Key to Japan’s Competitive Success” (1986). În această lucrare, Kaizen este conceptualizat ca un principiu fundamental de management, centrat pe perfecționarea continuă a proceselor, produselor și oamenilor. Un exemplu emblematic al aplicării Kaizen în industrie este compania Toyota, care a implementat această filosofie pentru a optimiza fluxurile de producție și pentru a stimula inovația incrementală.
Principalele activități realizate în cadrul atelierului au fost: identificarea conceptelor de bază - Kaizen și principiile sale fundamentale; analiza unor exemple practice și studii de caz privind aplicarea cu succes a Kaizen în diferite contexte profesionale; realizarea unor ateliere practice pentru identificarea problemelor și a oportunităților de îmbunătățire în mediul profesional propriu; conceperea unor sesiuni de brainstorming pentru dezvoltarea unor soluții inovatoare și eficiente; realizarea unor exerciții interactive de elaborare a planurilor de acțiune personalizate, bazate pe metodologia Kaizen; analizarea comparativă și evaluarea eficacității soluțiilor propuse; elaborarea unor instrumente simple de monitorizare a progresului și ajustarea continuă a strategiilor; schimburi de bune practici și sesiuni interactive de feedback; evaluare finală și sesiune deschisă de întrebări și răspunsuri.
La finalul activității, toți cei prezenți și-au declarat satisfacția de a fi participat la discuțiile propuse, precum și disponibilitatea de a aplica cele învățate în munca cu elevii lor, principalii beneficiari ai întregului demers de formare profesională continuă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.