Liceul „Aurel Lazăr” - Săptămâna verde pe... insula verde
Câțiva elevi și profesori lăzăriști au avut prilejul de a petrece „Săptămâna verde” (27-31 martie) pe… insula verde sau insula primăverii veșnice. Asta pentru că perioada penultimei mobilități din cadrul proiectului Erasmus+ „Let’s embrace everybody!” a coincis cu „Săptămâna verde”.
Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, insula Sao Miguel face parte din paradisiacul arhipeleag Azore, de origine vulcanică, ce aparține Portugaliei. Reprezentând cel mai vestic punct al Europei, Sao Miguel este cea mai mare insulă din Azore, fiind renumită pentru floră, peisaje verzi, numeroase lacuri vulcanice și animatul oraș Ponta Delgada.
Participanții la mobilitate: Andrei Andrica, Alexandru Negruț și Teodor Pantea au fost insoțiți de cele două cadre didactice - prof. dr. Carmen Chira și prof. ing. Viorel Muscaș.
Activitățile educative, axate pe tema „Femeilor care inspiră”, au evidențiat că egalitatea de gen este o necesitate pentru ca societățile să aibă indivizi mai fericiți și mai sănătoși, precum și familii mai solide. În cadrul sesiunilor de lucru, echipele de elevi din fiecare școală parteneră au prezentat o veritabilă galerie a femeilor care au schimbat într-un mod sau altul istoria.
Au fost organizate ateliere de lucru pentru a compune o poezie intitulată „Femeile sunt egale cu bărbații”, dedicată egalității de gen și redactată în limba engleză, iar apoi tradusă în limbile țărilor partenere. Poemul va fi difuzat prin intermediul eTwinning, astfel încât un număr mare de persoane să aibă acces la el. În cadrul unei alte activități, elevii, distribuiți pe grupe multinaționale, au pregătit postere care ilustrează egalitatea de gen. Aceste activități sunt valoroase pentru școlile implicate, deoarece toate școlile participante sunt coeducaționale, unde băieții și fetele participă împreună la procesul instructiv-educativ.
Vizitele de studiu au inclus principalele obiective turistice precum Valea Furnas - situată în craterul unui vulcan, cu grădina botanică Terra Nostra, satul tradițional „Caldeiras” cunoscut pentru izvoarele sale termale, plantațiile de ananas ce rodesc o singură dată la doi ani, precum și fabrica de ceaiuri „Gorreana” (de altfel, singura plantație de ceai din Europa) și lacul Fogo. Magia Atlanticului s-a simțit în mod deosebit în zona lacurilor Sete Cidades, unde s-au desfășurat activitățile sportive propuse de gazde.
Proiectul se derulează în cadrul Programului Erasmus+ și este finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), fiind realizat în parteneriat cu școli din Norvegia, Italia, Portugalia, Turcia și Bulgaria.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.