„Gospoştiinţa” este un proiect implementat în cadrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, cu scopul de a forma și dezvolta comportamente responsabile în vederea educării unor indivizi conștienți de una dintre problemele cu care se confruntă umanitatea - risipa resurselor.

Echipa de proiect este formată din învățătoare din Alternativa Educațională „Step by Step”, cadre didactice cu experiență, care au înțeles că au în față o provocare incredibilă, aceea de a construi o societate care să aibă mai multă grijă de planeta noastră și care să fie mai dreaptă pentru fiecare ființă. Au aplicat cu ideea lor de proiect la programul „Fondul Științescu” implementat de Fundația Comunitară Oradea și au obținut o finanțare.  Problema identificată în comunitatea școlară o reprezintă  risipa  în mai multe domenii: alimentar (lapte, corn, biscuiți, mere), energetic (electric - lumini aprinse, termic - uși lăsate deschise), apă (robinete lăsate deschise). Prin activitățile propuse se urmărește reutilizarea produselor oferite de școală, pentru obținerea unor preparate noi, sănătoase, identificarea unor soluții alternative pentru a produce energie electrică și reducerea consumului energetic, prin formarea unor comportamente „promediu”. Copiii vor învăța care sunt problemele arzătoare cu care se confruntă planeta noastră, dar și cum se pot identifica concret. Mai puțină risipă înseamnă mai puține deșeuri, iar gunoiul deja existent poate fi transformat, cu un strop de inventivitate, într-o adevărată comoară.

Elevii claselor primare s-au transformat în mici detectivi ai resurselor reutilizabile și au realizat grafice ale produselor neconsumate la clasă, liste cu spații în care energia electrică este risipită, apoi au analizat datele, au formulat concluzii și s-au hotărât să acționeze. Copii au realizat afișe și pliante în care au reprezentat, prin desen și cuvinte, problemele identificate. S-au gândit că cel mai bun mod de a face cunoscută o problemă este o melodie care să rămână în minte, și-au pus masca de super artiști și au compus versuri pentru cântecul anti-risipă. Cu ajutorul electrocasnicelor achiziționate prin programul „Fondul Științescu” Oradea, au preparat suc de mere, tartă, salam de biscuiți, smoothie, mere coapte, clătite, pizza. Jucăriile solare de tip bărcuțe, roboței, mașinuțe au fost asamblate și puse în funcțiune cu mare entuziasm de către școlari. Aceste activități au oferit copiilor posibilitatea de a înțelege șI de a aprecia valoarea energiei verzi și efectul ei benefic în protejarea mediului.