La Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” sfârșitul anului școlar aduce cu sine și încheierea unor importante proiecte Erasmus+ precum „Let’s embrace everybody!” sau „Pentru o școală prietenoasă, digitală și verde”. Cu această ocazie școala a organizat un eveniment care să pună în valoare cele învățate.

Intitulat „Erasmus+ Acreditare la final de an”, evenimentul a debutat cu workshop-ul „WE R 4 the change” la care au participat toți elevii beneficiari ai unei mobilități în cadrul proiectului „Pentru o școală prietenoasă, digitală și verde”. Tinerii, împărțiți pe grupe eterogene în funcție de țara în care au realizat deplasarea, au conceput cu multă creativitate și ingeniozitate postere pe care au consemnat idei care ilustrează sloganul „We make the change”, și pe care apoi le-au prezentat în fața colegilor. În încheierea activității, profesorii conducători de grup au înmânat elevilor certificatele de participare.

 

Proiecte de anvergură

Încheiat în acest an, proiectul „Let’s embrace everybody!” a fost în plin proces de implementare în momentul în care școala a obținut acreditarea pentru mobilități în domeniul educației școlare pentru perioada 2022-2027 și a primit un grant generos pentru desfășurarea activităților. Inițiat în anul școlar 2020-2021 proiectul a fost prelungit pentru încă un an din cauza pandemiei. După o perioada dificilă, marcată de o serie de neajunsuri: școala online, restricții de călătorie etc., proiectul s-a încheiat cu succes datorită perseverenței echipei de implementare și a implicării elevilor în buna desfășurare a activităților atât la nivel local, cât și în ceea ce priveste mobilitățile transnaționale. În acest ultim an de proiect, mobilitățile s-au desfășurat în instituțiile partenere din Italia: (21-25 noiembrie 2022), Turcia (10-14 octombrie 2022), Portugalia (27 martie-2 aprilie 2023) și Norvegia (24-28 aprilie 2023).

Proiectul „Pentru o școală prietenoasă, digitală și verde” a creat o adevărată efervescență în colectivele de elevi și cadre didactice întrucât grantul a fost destinat organizării activităților de grup ale elevilor, precum și a activităților individuale pentru cadrele didactice - misiuni de observare (job shadowing) și participări la cursuri de formare care le permit acestora să se confrunte cu metodologii, practici de predare și de management din alte țări europene. Obiectivele proiectului au vizat dobândirea de competențe manageriale moderne în vederea creării unui climat școlar european mobilizator, ameliorarea competențelor digitale la grupe de elevi și cadre didactice de diferite specialități, îmbunătățirea abordării pedagogice prin integrarea de noi metode creative și inovative în demersul didactic, optimizarea tehnicilor de comunicare, stimularea și favorizarea formării conștiinței ecologice în vederea asigurării durabilității mediului. Toate aceste obiective au fost atinse prin participarea elevilor și profesorilor la diferitele tipuri de activități. La mobilitățile de grup au participat 51 de elevi.

În anul școlar în curs, după fiecare mobilitate elevii participanți au desfășurat acțiuni de transmitere a experienței Erasmus, iar profesorii au organizat evenimente de diseminare, urmând ca la începutul anului școlar 2023-2024 să susțină ateliere de lucru și activități demonstrative atât la nivel instituțional, cât și în cadrul cercurilor pedagogice, urmărind multiplicarea rezultatelor învățării și implicit prezentarea Programului Erasmus+.