Teatrul Regina Maria a găzduit marți festivitatea de deschidere a celei de-a treia ediții a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, un eveniment la care participă 200 de profesori și peste 2.000 de elevi din 150 de licee din 27 de județe.  

Evenimentul a început marți la ora 10.00 și s-a bucurat de o prezență numeroasă. Moderatoare a fost președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, iar printre invitați s-au aflat viceprimarul Teofil Filimon, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor Alin Ștefănuț și Flori Bicăzan, vicepreședinte CONAF Bihor.

La a treia ediție a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, juriul are de evaluat peste 300 de planuri de afaceri.

„Bun venit la Oradea și sper să aveți parte de o experiență cât mai frumoasă în orașul nostru. Mă bucur că cineva a avut ideea de a-i îndruma și ajuta pe elevi să-și găsească vocația, să-și pună în aplicare cunoștințele și spiritul antreprenorial”, a spus viceprimarul Teofil Filimon care a vorbit apoi despre infrastructura și proiectele antreprenoriale pe care Primăria Oradea le-a dezvoltat și le sprijină: Make It Oradea, școala duală etc.

Flori Bicăzan, co-fondator Open Tribe și vicepreședinte CONAF Bihor, i-a provocat pe elevii din sală să spună care ar fi, în opinia lor, ingredientele principale pentru succes. „Voință, disciplină, perseverență, curaj, muncă”, au răspuns tinerii. „Ca o concluzie a ceea ce ați spus voi, cred că trei condiții sunt cu adevărat importante în îndeplinirea succesului: educație, efort și pasiune. Nu uitați de ele și ne dorim ca în aceste planuri de afaceri să găsim aceste ingrediente. Există în univers un echilibru extraordinar pe care l-a lăsat Dumnezeu, și orice muncă depusă va veni cu o recompensă. Să nu vă pierdeți această credință”, a spus, printre altele, Flori Bicăzan.

Șeful IȘJ Bihor, Alin Ștefănuț, a spus că o punte importantă între educație și antreprenoriat este creativitatea: „Felicit CONAF pentru acest eveniment de anvergură care a ajuns deja la ediția a treia. Din Bihor participă 57 de elevi din 11 licee. Vă îndemn să vă cultivați creativitatea în tot ceea ce faceți” a mai spus Ștefănuț.

„Pentru prea mult timp, educația antreprenorială a fost tratată ca o activitate extracurriculară destinată celor care „se pricep la afaceri”. Însă realitatea economică a anilor următori va face ca gândirea antreprenorială să fie o abilitate de bază, la fel ca scrisul și cititul. Economiile avansate au înțeles acest lucru și au transformat educația antreprenorială într-un pilon esențial al învățământului.

În România, în schimb, tinerii încă învață despre economie din manuale scrise în alt secol, fără a avea ocazia să testeze idei, să eșueze, să învețe din greșeli și să dezvolte soluții viabile. Dacă România își dorește o economie dinamică, trebuie să înceapă cu modul în care își educă generațiile viitoare. Ca urmare a Pactului pentru Educație Antreprenorială, semnat de CONAF cu Ministerul Educației, educația antreprenorială a fost inclusă în curriculumul național. Nu a fost un proces simplu – fiecare reformă reală presupune convingere, efort și capacitatea de a transforma rezistența în progres. Dar rezultatul este clar: ceea ce odată părea un deziderat a devenit realitate” se afirmă într-un comunicat al organizatorilor.

Maratonul pentru Educație Antreprenorială este organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Națională a Antreprenorilor.