Mobilitatea din Suedia - O lecție de ecologie pentru vulcaniști!
În acest an școlar, cei de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” derulează un nou proiect Erasmus+: KA1-2023-1-RO01-KA121-SCH-000129191, acreditat pe Educație școlară. Calendarul proiectului cuprinde două mobilități, prima dintre acestea având loc în Suedia, la Uppsala, în perioada 2-7 octombrie.
După cum preciza prof. Ioana-Lăcrimioara Rada, coordonatoarea activităților din cadrul proiectului, grupul țintă este format din 30 de elevi, selecționați conform unei proceduri care a cuprins un test de evaluare a competențelor scrise și orale de limba engleză, crearea unui afiș digital și redactarea unei scrisori de motivație. Zece dintre aceștia au participat la mobilitatea de la Uppsala, urmând ca restul de 20 de elevi să ia parte la cea de-a doua mobilitate de grup, care se va desfășura în Grecia.
Valsätraskolan din Uppsala i-a găzduit, în aceeași perioadă, pe reprezentanții școlilor partenere din România, Spania, Estonia, Polonia și Suedia, mobilitățile de grup ale acestora având ca obiectiv dezvoltarea competențelor verzi, de comunicare în limba engleză, interculturale, sociale și digitale.
Însoțiți de prof. Mihaela-Irina Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan” (coordonatoarea proiectului menționat) și prof. Ioana-Lăcrimioara Rada, cei zece elevi – din clasele a X-a și a XI-a – participanți la mobilitatea suedeză au avut parte de un program atractiv și variat, cu o tematică axată pe probleme de protecția mediului și ecologie.
Vulcaniștii beiușeni au vizitat centrul comercial de produse second-hand Retuna, un concept prin care membrii comunității donează obiecte decorative, electronice și electrocasnice sau haine pe care nu le mai folosesc, acestea fiind apoi comercializate și refolosite.
La centrul de reciclare din Eskilstuna, elevii români au aflat că 99 la sută din deșeurile produse în Suedia sunt reciclate, doar un procent ajungând la groapa de gunoi. Cât privește deșeurile menajere, acestea sunt transformate în biogaz, care este apoi folosit pentru transportul public local.
În timpul mobilității din Suedia, vulcaniștii au participat la proiectele de grup „Zero Waste” și „Sustainable cities” și au vizitat Muzeul Național de Știință și Tehnologie din Stockholm.
Nici componenta interculturală nu a fost neglijată, la cina comună grupurile participante provenite din cele cinci țări europene amintite au preparat produse culinare tradiționale.
Desigur, experiența scandinavă i-a impresionat pe elevii și profesorii participanți:
„Suedia este un loc unde mentalitatea este «toți pentru unul și unul pentru toți». Indiferent de diferențe, suedezii colaborează pentru a crea un loc sustenabil pentru generațiile viitoare și pentru a conviețui cât mai armonios. Deși este o țară friguroasă, locuitorii ei nu puteau fi mai călduroși! Mărinimia și bunătatea de care dau dovadă sunt uimitoare! Pe lângă acestea, sistemul lor de învățământ este structurat astfel încât să-ți fie drag să mergi la școală, aceasta susținându-te din toate punctele de vedere. Prin urmare, a fost o experiență extraordinară! Mi-am făcut o mulțime de prieteni și am învățat lucruri noi. Dacă aș avea șansa să mă reîntorc, aș face-o!” (David Hora, elev în clasa a XI-a A matematică-informatică).
„Cel mai mult am fost impresionată de grija pentru mediu, de felul în care tratează ei reciclarea și gestionarea deșeurilor. Dacă un proiect vizează dezvoltarea competențelor verzi, cu siguranță că este nevoie de o mobilitate în Suedia. O experiență impresionantă, o altă lume, o altă civilizație! E greu de explicat! Trebuie să mergi acolo, să interacționezi cu ei, să-i observi, să înveți de la ei! Elevii noștri au avut ocazia să descopere lucruri noi, să-și consolideze competențele. Vom încerca să aplicăm aici, acasă, câte ceva din ceea cele văzute în Suedia. Dorim să fim vectori ai schimbării și să venim cu niște idei bune pentru comunitate, pentru că Erasmus+ asta înseamnă, de fapt: să înveți tu pentru ca apoi să poți produce o schimbare în jurul tău”. (prof. Ioana-Lăcrimioara Rada)
După cum precizau membrii echipei de proiect din cadrul Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș, cea de-a doua mobilitate, care se va desfășura în Grecia cu participarea a doi profesori și 20 de elevi, va aborda subiecte ce țin de job shadowing.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.