Olimpiada națională de limba și literatura română și religie, la Oradea - Festivitate la Biserica cu Lună
Oradea va găzdui, de astăzi și până duminică, 7 mai, etapa națională a Olimpiadei interdisciplinare de limba și literatura română și religie, cultură şi spiritualitate românească (clasele IX - XII). Festivitatea de deschidere are loc de la ora 17.00, la Biserica cu Lună.
Olimpiada interdisciplinară de limba și literatura română și religie, cultură şi spiritualitate românească (clasele IX - XII) reunește în acest an 269 de elevi calificați din toate județele țării și Municipiul București și este găzduită de Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea.
Festivitatea de deschidere va avea loc în data de 3 mai 2023, la Biserica cu Lună din Oradea, începând cu ora 17.00, iar festivitatea de premiere pe 6 mai, ora 14.00, la Filarmonica de Stat din Oradea.
Elevii vor susține o probă scrisă în data de 4 mai, începând cu ora 10.00, iar vineri, 5 mai, vor susține proba orală.
Având în vedere particularitatea olimpiadei pe lângă probele din cadrul competiției, elevii vor avea parte și de un program cultural și religios, care cuprinde vizitarea Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, precum și a altor obiective din Municipiul Oradea și județul Bihor.
Competiția se desfășoară cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Ministerul Educației, precum și al partenerilor, respectiv sponsorilor.
Conform regulamentului de organizare și desfășurare, Olimpiada interdisciplinară „Cultură şi spiritualitate românească” (Limba şi Literatura Română şi Religie - Liceu) reprezintă un concurs de excelenţă care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele limba și literatura română și religie (toate cultele). La competiție participă elevi din învățământul de stat, particular și confesional, indiferent de forma de învățământ. Participarea este opţională şi individuală. Obiectivul fundamental al acestei competiții este centrat pe promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră. Concurenţii trebuie să probeze abilităţi de susţinere a unei argumentări personale, bazate pe studiu comparativ şi pe exprimare culturală. Olimpiada valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă, a elevului capabil de performanţă din învăţământul preuniversitar și se adresează elevilor creativi, cu un orizont cultural adecvat vârstei, care pot valorifica elemente de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatură română şi religie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.