În anul școlar 2022-2023, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș a derulat cea de-a X-a ediție a Concursului regional cu participare internațională de proiecte de voluntariat „Pentru noi, oamenii”.

 

Înscris în Calendarul activităților educative regionale și interjudețene din anul școlar 2022-2023, concursul inițiat de cei de la „Pedagogic” s-a adresat cadrelor didactice și elevilor din clasele VII-XI care, pe parcursul anului școlar curent, au implementat proiecte de voluntariat. Cât privește obiectivele specifice ale proiectului, acestea ne-au fost prezentate de prof. Adina Cioloș, directoarea Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș: popularizarea tematicii concursului și a modalităților de participare, dezvoltarea interesului elevilor pentru implicarea în acțiuni de voluntariat și a spiritului de responsabilitate socială prin relaționarea cu persoane cu statut socio-economic și sănătate precare, stimularea colaborării cu instituțiile locale și cu persoanele cu potențial de sprijinire a acțiunilor de voluntariat, promovarea unor concepte didactice moderne (utilizarea mijloacelor IT în învățare, transdisciplinaritate), realizarea unui schimb de experiență între participanții la concurs și diseminarea rezultatelor concursului.

Tot directoarea Adina Cioloș a enumerat partenerii din cadrul Concursului regional cu participare internațională de proiecte de voluntariat „Pentru noi, oamenii”: Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand” Sighetu Marmației (judeţul Maramureș), Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria (Hunedoara), Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chișineu-Criș (Arad), Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Iași și Colegiul Economic Administrativ Iași.

Concursul „Pentru noi, oamenii” s-a finalizat cu Tabăra Internațională de Voluntariat organizată, în perioada 7-10 august, la Stâna de Vale. Echipajele școlilor partenere au avut fost compuse din câte un cadru didactic coordonator și trei elevi, toate cheltuielile de organizare, cazare și masă fiind suportate de organizatorii beiușeni. Cei 85 de elevi și profesori participanți au avut ocazia să împărtășească experiența în domeniul voluntariatului, să participe la o serie de cursuri și ateliere și să socializeze. Interlocutoarea noastră ne-a furnizat detalii despre derularea proiectului: „Pe lângă școlile implicate, am avut ca parteneri Primăria Municipiului Beiuș,  reprezentată prin primarul ec. Gabriel-Cătălin Popa, care a furnizat fondurile financiare pentru buna organizare a Taberei de la Stâna de Vale și a asigurat participarea unui reprezentant în comisia de jurizare, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prin inspectorul școlar general prof. dr. Horea-Florian Abrudan și inspectorul școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare Carmen-Corina Dume, care ne-au oferit asistență și ne-au monitorizat în desfășurarea etapelor concursului și ne-au susținut prin participarea doamnei inspector în comisia de jurizare. Un alt partener a fost Salvamont România – Salvamont Salvaspeo Bihor, reprezentată prin director Istvan Korkonai Pinter, care a ținut un curs de formare pentru cadrele didactice și elevi cu tema «Conduita de urmat în cazul unui accident montan». De asemenea, am avut alături de noi Asociația pentru dezvoltare profesională continuă – PRAEDU, prin președinte prof. Claudiu Purcel, care a furnizat workshop-ul: «Construiește viitorul prin STEAM - educație holistică pentru generația următoare - pentru cadrele didactice»”.

Despre reușita evenimentului de la Stâna de Vale s-au exprimat câțiva dintre participanți.

„Este adevărat că nu putem schimba totul, însă noi suntem aici, împreună, să aducem o schimbare pozitivă oricând putem. Oamenii minunați pe care i-am cunoscut aici mi-au arătat că bunătatea se poate răspândi ușor dacă suntem uniți!”, ne-a declarat Evelyn-Francesca Bakk, de la Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand” Sighetu Marmației.

„În aceste patru zile, m-am atașat așa de repede de majoritatea persoanelor de aici. Aș repeta această tabără de nenumărate ori! Vă mulțumesc tuturor pentru atmosfera creată și sper să ne mai revedem și la edițiile următoare!”, a precizat Melinda-Elena Condurat, de la Liceul T. T. F „Anghel Saligny” Simeria.

„Toată lumea se implică în atelierele pregătite de colegii noștri de la Liceul Vocațional Pedagogic «Nicolae Bolcaș» Beiuș. Acești profesori sunt un exemplu de seriozitate, implicare, organizare, prietenie și omenie. Ne-au plăcut excursia la Beiuș, apoi spre Peștera cu Cristale din mina Farcu, precum și drumeția prin cele mai frumoase locuri din Cheile Lazurilor”, a menţionat Claudiu Purcel, de la Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chișineu-Criș.

„Această tabăra mi-a oferit oportunități deosebite: am ieșit din zona de confort, am cunoscut persoane noi și am creat noi legături, dar mai ales am avut șansa de a ne dezvolta abilități noi, precum gestionarea timpului, capacitatea de a lucra cu oameni noi, diferiți, pentru a îndeplini un scop comun și am învățat mai ales să comunicăm și să facem față unor situații noi. Personal, am învățat să văd binele și frumosul din fiecare om. A fost o experiență pe care, dacă voi mai avea ocazia, cu siguranță o voi repeta!”, a afirmat Sofia-Andreea Bărcaș, voluntară, de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș.