Peste 5.600 de absolvenţi au susţinut proba scrisă la limba română - Emoţii mari, subiecte abordabile
Ieri a început cu adevărat Bacalaureatul. Prima probă, cea scrisă la limba şi literatura română, a început la ora 9.00 şi s-a desfăşurat în 24 de centre de examinare. Au participat 5.359 de elevi dintr-un total de 5.604. Regulile stricte şi supravegherea video au dat roade, doi dintre absolvenţi fiind prinşi că au încercat să copieze, unul cu "fiţuica" şi celălalt cu handsfree-ul telefonului.
Cu mai mult de 10 minute înainte de a intra în şcoală, strada din faţa Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" era plină de tineri. În costume cu cravate sau în blugi, elevii aşteptau nerăbdători să îşi ocupe locurile în bănci conform ordinii afişate la avizier. Deşi încercau să îşi alunge emoţiile discutând cu colegii şi colegele, absolvenţii ştiau că se află în faţa unuia din cele mai grele examine ale vieţii, soarta lor depinzând în mare parte de acest examen. La 8.30, când s-au deschis porţile, la intrarea în şcoală s-a format o coadă lungă, tinerii fiind puşi să arate buletinele în faţa poliţistei de la uşă. Rămaşi afară, unii părinţi i-au încurajat din uşă, urându-l baftă. La Gojdu au susţinut examenul de bacalaureat peste 350 de elevi, în prezenţa unei comisii foarte stricte.
Cu "fiţuica" sau cu telefonul
În total, în judeţul Bihor au fost înscrişi 5.604 elevi, la examene prezentându-se 5.359. Alături de cei 245 de absenţi, doi elevi au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze. Unul dintre ei a fost depistat de supraveghetori la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", având la el un dispozitiv handsfree, iar celălalt, la Liceul Tehnologic Horea din Marghita, încercând să se "inspire" dintr-o "fiţiucă". "Elevii vor fi sancţionaţi în funcţie de ce au scris supraveghetorii în procesul verbal de la faţa locului, ei riscând fie doar eliminarea de la acest examen, cu posibilitatea de a le da şi pe celelalte, fie eliminare cu interdicţia de mai participa la următoarele două", a spus Claudiu Damian, purtătorul de cuvând al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. În afara acestora, trei elevi au susţinut proba din spital, singuri în cameră şi cu camera de supraveghere lângă ei. Doi aveau tetrapareză spastică şi unul fractură de braţ.
Greu cu simbolismul!
În general subiectele care le-au căzut la proba de română a Bacalaureatului au fost considerate uşoare. La real, la primul subiect, pornind de la un fragment din "Scrinul negru" de George Călinescu, elevii au avut de găsit sinonime pentru cuvintele "uzate" şi "mormane" şi să formuleze o expresie cu cuvântul "umăr". La subiectul doi şi-au ales un "model în viaţă" şi au avut de argumentat de ce au ales acel model, folosind 300 de cuvinte. La cel de-al treilea subiect elevii au avut de redactat un eseu de 600 - 900 de cuvinte care să cuprindă „tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga". La profilurile umanist şi pedagogic elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine romanul "Accidentul" de Mihail Sebastian, de conceput un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent şi de argumentat simbolismul. "Primul subiect, textul narativ de George Călinescu a fost lung, dar uşor. Cu sinonimele a fost un pic mai dificil. Am crezut că va fi mai greu, dar, ţinând cont de barem, sper să iau nota opt", a spus Norbert Sisak, de la Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent Laszlo". Cristina Blaga, de la Liceul Teologic Reformat "Lorantffy Zsuzsanna", a fost de o altă părere. "Examenul a fost greu. Ultimul subiect, cel legat de simbolism, mi s-a părut foarte dificil, dar sper să iau măcar nota 5". Chiar dacă la subiectul trei a scris patru pagini, şi Toth Gergo, de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", a fost precaut când a venit vorba de notă: "A fost mai uşor decât mă aşteptam. Primele două subiecte au fost cele mai uşoare, dar al treilea, eseul, chiar dacă am scris patru pagini, tot mi s-a părut greu. Mă aştept să iau o notă cuprinsă între 5 şi 7". Astăzi, elevii vor susţine proba la limba maternă. Proba obligatorie a profilului va fi susţinută pe 3 iulie, cea la alegere, în 5 iulie, iar afişarea rezultatelor se va face pe 8 iulie. Contestaţiile vor fi rezolvate în perioada 9-11 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 12 iulie. Anul trecut, în judeţul Bihor, examenul de Bacalaureat a fost promovat de 53,37% dintre elevi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.