După ce în ultimii ani, preşedinţii Consiliului Judeţean al Elevilor au fost de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", de anul acesta preşedintele va fi de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". Este vorba de Horia Oniţa, unicul candidat pentru funcţie, elev în clasa a XI-a, la matematică-informatică, bilingv engleză. 

Acest lucru nu înseamnă că elevii de la Gojdu sunt mai buni decât cei de la Eminescu, sau invers, ci doar că cele două licee au făcut rocadă între ele, din dorinţa unei schimbări. Cel mai important for de decizie al elevilor bihoreni, Consiliul Judeţean, s-a întâlnit luni, la ora 15.00, în sala festivă a Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", într-o adunare generală pentru alegerea preşedintelui şi a noului birou executiv. Pentru funcţia de preşedinte a fost un singur candidat, Horia Oniţa, bătălia dându-se pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, cele trei funcţii de vicepreşedinţi, cea de secretar, de avocat al elevilor şi cele de directori de departamente. "Conform calendarului nostru, anual se alege un nou birou, motiv pentru care am invitat preşedinţii consiliilor şcolare ale elevilor în adunarea generală. Mandatul meu a fost unul frumos şi cred că principala realizare a fost consolidarea actualei structuri reprezentative a elevilor şi dezvoltarea unei relaţii mai strânse între noi, cei din Bihor şi reprezentanţii noştri la nivel de ţară, Consiliul Naţional al Elevilor. Am realizat împreună şi câteva proiecte importante, cum a fost Teatrul pentru liceeni, Gala multiculturalităţii, Târgul de voluntariat sau adunarea într-o şedinţă comună a tuturor reprezentanţilor elevilor din nord-vestul ţării", a spus, pentru Crişana, fostul preşedinte Alexandra Ruhama Daragiu.

"Dacă nu-i putem obliga, să-i premiem pe cei care se implică!"

Şi noul preşedinte are planuri importante pentru mandatul pe care îl va începe. "Vreau să mă axez pe creşterea gradului de reprezentare al elevilor în consiliile şcolare şi cel judeţean. Intenţionez să merg prin şcoli şi să întreb elevii ce părere au cu privire la subiectele importante care ne privesc pe toţi şi să îmbunătăţim atât comunicarea, cât şi lucrurile care ne deranjează. Sper ca în această toamnă să demarăm un proiect intitulat "Bihorul trăieşte!" care să fie de fapt o competiţie între consiliile pe şcoală ale elevilor, astfel încât acestea să fie impulsionate să se implice mai mult şi să vină cu noi proiecte. Nu-i putem obliga să se implice, dar îi putem premia dacă o fac", a spus Horia Oniţa. Alături de candidaţi, la eveniment au mai fost prezenţi profesorii consilieri educativi, reprezentanţi de la 47 de şcoli din judeţ şi inspectorul şcolar Daniela Duma. Consiliul Național al Elevilor şi substructurile sale sunt singurele organizații reprezentative ale elevilor, fiind partenere independente cu rol consultativ ale Ministerului Educației Naționale.