În sala PractiPass a Universității din Oradea, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, a deschis luni, 4 noiembrie, Săptămâna Internațională a Facultății.

Primul eveniment s-a intitulat „Întâlnirea informală a cadrelor didactice și studenților cu profesorii și studenții aflați în facultate, în această perioadă, ca beneficiari ai programului european Erasmus +”.

Evenimentul a fost moderat de către decanul Facultății, profesorul Ioan Horga, care, în cuvântul de deschidere, a vorbit despre bucuria de a avea, în același timp, la Oradea, profesori din Uniunea Europeană, dar și din rândul partenerilor Erasmus extra-europeni, salutând, totodată, prezența unui număr de peste 20 de studenți aflați în mobilități de studiu sau plasament. Între cei prezenți, menționăm profesorii: Vladislav Volkov, Baltic International Academy, Latvia; Ekaterina Mikhaylenko, Ural Federal University, Russia; Nino Tabeshadze, Ivane Javakhishvili Tbilisi State University, Georgia; Maria Zubritska și Diana Steblak, Uzhgorod National University, Ukraine; Afrim Hoti și Bardhok Bashota, University of Pristina, Kosovo; Eglantina Farruku, Epoka University, Albania; Salih Özcan, Epoka University, Albania etc.

Prorectorul pe probleme de cercetare și relații internaționale al Universității din Oradea, prof. dr. Eugen Macocian, a participat la eveniment. Cu acest prilej, domnia sa a prezentat un raport al Universității privind numărul de acorduri de care Universitatea beneficiază în prezent, insistând asupra unei statistici a mobilităților de studenți și cadre, incoming și outgoing. În asentimentul domniei sale, conf. dr. Alina Stoica, coordonatorul departamental pe probleme de relații internaționale, a prezentat date statistice ce vizează evoluția Facultății, și mai ales a Departamentului RISE, din 2004, de la înființare și până în prezent.

În a doua parte a evenimentului, cadrele didactice și studenții Erasmus și-au prezentat țările și universitățile de proveniență, dând startul unui dialog intercultural, capabil să creeze punți științifice și didactice între participanți, care, ulterior, să se convertească în rețele de cooperare inter-universitară.

Conferința a continuat marți, în Cetate, când profesorii au abordat probleme legate de dezvoltarea regională, regiunile de frontieră și cooperarea între țările învecinate, iar astăzi și mâine este programată conferința internațională „Power and Borders in the New World Order”.

Manifestarea se va încheia vineri, 8 noiembrie, de la 10.30, cu o ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Richard Sakwa de la Universitatea Kent din Marea Britanie.

Conferința cu tema „Regional Development at the Borders of the European Union” este organizată  în cadrul modulului european Jean Monnet „Development of the Border Regions in Central and Eastern Europe countries”.

Alin POP