Conștient că dotarea cu echipament și tehnologie a școlilor din Bihor va fi aproape inutilă dacă profesorii nu vor ști să se folosească de ele, șeful Inspectoratului Școlar vrea să organizeze ore on-line pentru cadrele didactice din județ și ateliere în care să pregătească formatori.

În următorii trei ani, 36 de milioane de euro vor intra în județul Bihor pentru dotarea școlilor cu mobilier și echipamente. Pentru a-i ajuta pe profesori să învețe să se folosească de noile tehnologii la clasă, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor are în plan două proiecte importante.

Primul privește crearea unor comunități de profesori.

„La noi, și nu numai, se constată o discrepanță între mediul rural și cel urban. Școlile unde, la discipline de examen, sunt mai mulți profesori titulari au rezultate mai bune la examenele naționale decât școlile unde există un singur titular pe disciplină. Cele mai multe școli unde profesorii nu sunt titulari sunt în mediul rural. Problema aici este și că profesorii nu au cu cine să comunice când vine vorba de disciplina pe care o predau, comunică doar la inspecții, cu metodistul sau inspectorul de specialitate, la cercuri pedagogice și cam atât.

Am cooptat o echipă de directori de la 10 școli, dintre care 8 sunt beneficiare ale Programului națonal pentru reducerea abandonului școlar, pentru a-i ajuta să învețe împreună cum să utilieze tehnologia la casă. Printre acestea se află și Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Am stabilit câteva discipline pe care profesorii să le predea, să învețe unii de la alții”, a spus șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan care a mai explicat că, profesorii de la Gojdu și Eminescu, vor preda la clasele lor iar orele vor fi transmise în alte școli din mediul rural în așa fel încât cadrele didactice să învețe cum să utilizeze dotările în predarea la clasă.

Un alt proiect viezează pregătirea directă a cadrelor didactice pentru utilizarea noilor tehnologii.

„În 5 octombrie, de Ziua Educației, vrem să organizăm niște ateliere în care să chemăm specialiști care să îi învețe pe profesori să folosească noua infrastructură. În 10 săli de clasă vom organiza câte 8 ateliere pe zi. Vom ajunge la pregătirea a 600 de profesori care, la rândul lor, să îi pregătească pe ceilalți pentru utilizarea noilor tehnologii”, a mai adăugat Abrudan.     

În plus, șeful IȘJ Bihor spune că în procesul de formare a profesorilor se va implica și Casa Corpului Didactic.