Promovabilitate de 63,2% la bacalaureat în Bihor - Locul şapte pe ţară
Cu aproximativ 10% a crescut promovabilitatea la examenul de bacalaureat din Bihor anul acesta, comparativ cu 2012. Deşi pare un procent bun, faţă de anul trecut judeţul Bihor a coborât cu două locuri în clasamentul naţional, surpriza cea mai mare fiind judeţul Suceava, care a ajuns de la 46,9% în 2012 la 64,4% în 2013.
Chiar dacă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar justifică această creştere prin buna organizare şi a eforturilor elevilor şi ale cadrelor didractice, adevărul este că rezultatele au fost bune pentru că elevii cei mai slabi, cei de la şcolile cu profil tehnic, au avut subiecte diferenţiate şi, implicit, mai uşoare. De asemenea, profesorii au înţeles că nu merită să lase să intre în bacalaureat elevii care nu îl vor lua, aşa că au preferat să îi lase corigenţi. Apoi, a existat un număr însemnat de elevi care nici nu s-au mai înscris la examen. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, probele scrise s-au desfăşurat în 24 de centre de examen (18 centre de examen şi 6 subcomisii), fiind înscrişi 6.230 de elevi din care s-au prezentat 5.898, 332 fiind absenţi şi 7 eliminaţi. Potrivit rezultatelor, în Bihor s-au înregistrat 1.708 de candidaţi cu medii mai mici de 5 şi 455 de candidaţi cu medii între 5 şi 5.99. Din totalul candidaţilor prezenţi, 3.728 au promovat examenul de bacalaureat, 1.130 au avut medii între 6 şi 6,99, 1.103 de elevi au avut medii între 7 şi 7,99, 961 candidaţi au avut medii între 8 şi 8,99, 533 au avut media cuprinsă între 9 şi 9,99 şi un candidat a avut media 10. Pentru promoţia 2013 rata de promovabilitate în judeţul Bihor a fost de 69,24 %. De asemenea, rata de promovabilitate înainte de contestaţii, pentru promoţia 2013 şi promoţia anterioară este de 63,21%. La examenul de bacalaureat de anul trecut, 2012, rata de promovabilitate în judeţul Bihor a fost de 54,66%. Candidaţii nemultumiţi de rezultate au putut depune contestaţii ieri, imediat după afişarea notelor, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca pe 12 iulie să fie afişate rezultatele finale.
Rezultate pe măsura muncii
La Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" rezultatele au fost postate ieri, la ora 12.00, pe două panouri mari. Elevii erau în general satisfăcuţi, fie se îmbrăţişau cu colegii, fie gesticulau în faţa telefonului de parcă în acest fel erau mai convingători pentru cei de la celălalt capăt al firului. Într-un alt grup, unii elevi făceau mişto de ideea de a contesta notele în timp ce alţii trăgeau cu sete din ţigări. "Rezultatele sunt în general bune, dar eu sunt nemulţumită de nota primită la limba română. O să fac contestaţie", a spus Bianca Crăciun. Colega ei, Laura Gherman, a spus că nu are ce să le reproşeze celor care au corectat. "Probele au fost accesibile pentru cei care au învăţat. Sunt pe măsura muncii fiecăruia dintre noi". Pentru Ioana Brândaş rezultatul ar fi fost o problemă doar dacă nota era mai mică de 8. "Eu aplic pentru un post la o Facultate de Drept Internaţional din Londra şi acolo mi s-a cerut să am notă mai mare de 8. Am luat peste 9, aşa că nu va fi o problemă. Am ales acea facultate pntru că ştiu că acolo se face şcoală serioasă şi pentru că la finalizarea studiilor am un loc de muncă asigurat", a spus absolventa. Conform rezultatelor afişate pe site-ul IŞJ Bihor, singura notă de 10 din Bihor a fost obţinută de Alexandra-Georgiana Vid, de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.