La doar o zi de la afişarea rezultatelor la bacalaureat, a fost stabilită şi lista cu liceele la care s-au obţinut cele mai bune rezultate şi cele la care elevii promovaţi pot fi număraţi pe degete. Singurele licee la care au trecut toţi candidaţii au fost Liceul Baptist "Emanuel" şi Liceul Penticostal "Betel", la polul opus situându-se Liceul Nr. 1 din Cadea, unde au luat examenul 4 elevi din 77 şi Colegiul Tehnic "Andrei Şaguna", unde au trecut 18 din 253.

Chiar dacă în mare, la nivel judeţean, nu există răsturnări de ierarhii în ceea ce priveşte rezultatele la bacalaureat, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, s-au produs şi câteva surprize. Două dintre şcolile din Oradea, Liceul Baptist "Emanuel" şi Liceul Penticostal "Betel", au avut o promovabilitate de 100%, rezultat datorat, în parte, şi numărului mic de candidaţi. Cu doar puţin peste un procent în spatele lor s-a clasat Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", care a avut o rată de promovabilitate de 98,82 la sută. Pe locul patru s-a clasat Liceul German cu o promovabilitate de 92,85%, urmat de Liceul "Onisifor Ghibu", cu 92,44%, Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", cu 91,61%, Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", cu 91,49% şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", cu 91,17%. "Situaţia este însă oarecum diferită pentru că, în timp ce la Liceul German au susţinut bac-ul 14 candidaţi, la Betel şi Emanuel 52, respectiv 54, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" au fost 283 de elevi", a spus şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean.

4 din 76 de candidaţi

Dacă la liceele cunoscute rezultatele au fost oarecum normale, la şcolile tehnice dezastrul de anul trecut a recidivat. Cele mai slabe rezultate le-a obţinut Liceul Cadea, unde au luat examenul doar 4 candidaţi din 76, înregistrându-se o rată a promovabilităţii de 6,25%. La "Andrei Şaguna" au luat bac-ul 18 elevi din 253 (10,06%) la "Constantin Brâncuşi" s-a înregistrat o promovabilitate de 23,42%, la "Traian Vuia" de 24,76% şi la Colegiul „Mihai Viteazul", unde au dat examen 317 candidaţi, s-a înregistrat o promovabilitate de 44,34%. Nici la cele două licee particulare situaţia nu a fost mai bună, la Henri Coandă a luat bac-ul un singur elev din 21, iar la Liceul Georgiana 3 din 15 candidaţi. "Procentul mare de promovabilitate se datorează faptului că avem o reţea şcolară bună, avem foarte puţine licee în mediul rural comparativ cu alte judeţe, iar în oraşe se face de obicei şcoală mai bine. În plus, există şi o concurenţă între licee, ceea ce este benefic pentru sistem. Punctul slab îl reprezintă supraveghetorii, care sunt indiferenţi sau încearcă prea mult să ajute elevii. Situaţia cu elevul căruia i-a sunat telefonul în timpul examenului putea fi prevenită, dacă supraveghetorii de acolo şi-ar fi făcut treaba, pentru că acel telefon nu avea handsfree şi nici nu se putea copia de pe el. Unele dintre fiţuicile care au fost găsite la elevi nu aveau nicio legătură cu subiectele care le-au picat, dar au fost totuşi eliminaţi din examene. O atenţie mai mare a supraveghetorilor de la bac ne-ar fi scutit de aceste complicaţii", a mai spus Daniel Negrean. La examenul de bacalaureat din acest an în Bihor s-a înregistrat o rată a promovabilităţii de 63,2%, judeţul ocupând locul 7 pe ţară.