Secolul al XXI-lea învăluie societatea românească într-o beznă a calității sistemului educațional. Dezinteresul voit față de ceea ce înseamnă cultură și artă tinde să se răspândească tot mai mult. Privind în ansamblu, investiția în tineri cu potențial este una dintre multele provocări la care ar trebui să se răspundă.

Evenimentele organizate cu scopul de a încuraja tinere talente să-și cultive aptitudinile literare, și nu numai, sunt binevenite și de dorit pentru dezvoltarea intelectuală a acestora. Societatea orădeană crede în astfel de inițiative. Departamentul de Litere din cadrul Universității „Emanuel" din Oradea are plăcerea de a vă invita la prima ediție a "UEO's Student Symposium on Creativity, Imagination and Innovation", manifestare ce încurajează atât studenții/elevii filologi, cât și pe cei la alte specializări, să-și dezvolte și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare în cadrul unor activități special destinate acestui scop. În susținerea acestui eveniment sunt implicați literați ai spațiului educațional orădean din cadrul mai multor instituții precum: Universitatea Oradea, Universitatea Creștină „Partium", Liceul Teologic Baptist „Emanuel", Colegiul Economic „Partenie Cosma", Liceul de Artă. Invitat special al ceremoniei de deschidere a simpozionului este Ken Calhoon, Oviedo, Florida, vorbitor motivațional care va aduce o nouă perspectivă asupra descoperirii talentului interior. Simpozionul constă în trei ateliere de creativitate (vineri, 19 aprilie) - poezie, ficțiune, respectiv, povestiri interactive - și o conferință (sâmbătă, 20 aprilie). Atelierele de creativitate sunt destinate tuturor celor care doresc să-și exerseze și să-și eficientizeze abilitățile scriitoricești, precum și propria viziune sau motivație, inițiându-i în tainele descoperirii acestei arte și oferindu-le participanților exerciții practice, interactive pentru a-și dezvolta acest talent. Cea din urmă sesiune se va desfășura într-un spirit competitiv, urmând ca, la final, cele mai bune lucrări să fie recompensate semnificativ de către un juriu obiectiv. Aceste sesiuni sunt limitate la maximum 15 participanți pe sesiune, asigurând astfel colaborarea individuală cu fiecare participant. Conferința se va desfășura atât în limba română, cât și în limba engleză, conturând perspective inovatoare pe tema "Școala de mâine prin ochii studentului/elevului de azi".

Studenții sunt încurajaţi să participe cu lucrări în care să-și exprime propria viziune pornind de la modele străine pentru sistemul educațional românesc, tehnici moderne în educație sau cercetări existente în domenii complementare. Așadar, simpozionul oferă studenților oportunitatea de a îmbina preocupările lor academice cu pasiunea pentru arta scrisului. Lucrările sesiunii de conferințe vor fi publicate ulterior, ceea ce constituie un alt beneficiu al participării la astfel de evenimente. Inovator în tematica abordată și metodele de implementare, simpozionul se dorește a fi un punct de reper pentru generațiile viitoare, un impuls pentru dezvoltarea capacităților literar- artistice ale tinerilor studenți/elevi, urmărind totodată și eficientizarea aplicabilității practice a tot ce presupune spirit creativ și inovator.  

Lector  univ. dr. Oana BRÎNDAŞ