Vulcaniștii beiușeni, laureați ai Olimpiadei Naționale Corale
În perioada 5-7 aprilie, Ministerul Educației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, a organizat etapa națională a Olimpiadei Naționale Corale, competiție încadrată în Calendarul Olimpiadelor Naționale Școlare - 2023.
La evenimentul de la Tulcea au participat 20 de ansambluri corale din întreaga țară, Bihorul fiind reprezentat de Corul Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș, câștigătorul etapei interjudețene.
După cum apare pe pagina de Facebook a Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, „pe parcursul acestor zile, muzica a fost limbă universală care a conectat copii, tineri și vârstnici, oferind sentimentul de apartenență la o comunitate specială, ce înțelege și apreciază frumosul din artă. Activitățile desfășurate, competiționale sau recreative, au demonstrat că muzica are o contribuție majoră la dezvoltarea esteticii personalității umane, a dragostei și a toleranței, a empatiei și a frumuseții morale˝.
Miercuri, 5 aprilie, cele 20 de coruri au avut repetiții, iar joi acestea au intrat în concurs, pe cele trei secțiuni: A - coruri de la colegiile/liceele de arte, B - coruri de la alte colegii/licee decât cele de arte și C - licee/seminarii teologice.
Corul Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș a concurat în cadrul secțiunii B și, după prezentarea a câte două lucrări din repertoriul național și universal, a câștigat întrecerea, premiul fiindu-i decernat vineri, 7 aprilie, în cadrul galei de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea. Pe lângă vulcaniștii beiușeni, câștigătorii secțiunii B (coruri de la alte colegii/licee decât cele de arte), pe cea mai înaltă treaptă a podiumului au urcat Corul „Anima Mundi”, de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca (la Secțiunea A) și Corul „Excelsior” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște.
„Expediția” vulcanistă la Tulcea a fost o veritabilă aventură culturală, care, pe lângă competiția propriu-zisă, a cuprins și momente de recreere și socializare, acestea fiind programate în după-amiaza zilei de joi, 6 aprilie, când participanții la Olimpiada Națională Corală au vizitat Satul Pescăresc, unde au aflat mai multe despre Delta Dunării și unde fiecare cor a plantat câte un copac. În plus, concurenții au asistat la un scurt program artistic susținut de Ansamblul artistic „Baladele Deltei”.
Concluziile acestui efort de durată, încununat cu triumful național de la Tulcea, au fost consemnate chiar de merituoasa dirijoare a celui mai bun cor liceal din România, profesoara Gabriela Vescan: „Povestea despre care vă spuneam în martie că se continuă în aprilie, la Tulcea, a ajuns la final. În aparență, lucrurile sunt simple: un cor al unui Colegiu din Beiuș, care a plecat la faza națională a olimpiadei corale, a urcat pe scenă și a cântat cum a știut mai bine, a câștigat și iată-i ajunși cu bine înapoi acasă, victorioși! În esență, povestea nu se rezumă doar la a relata simple fapte. Priviți imaginile și veți înțelege din prima la ce mă refer! Ei sunt cei 40 de copii care au reușit să pună Beiușul pe harta țării, care au impresionat pe toată lumea prin talent, bună creștere, demnitate și caracter! Ei sunt membrii actuali ai Corului Colegiului Naţional «Samuil Vulcan» Beiuş! Trei zile de poveste în care ne-am avut unii pe ceilalți aproape, ne-am încurajat reciproc, am râs cu poftă, dar am și plâns în mare fel, ne-au încercat cele mai intense emoții și senzații, ne-am înțeles din priviri, am vibrat și am simțit la unison, totul sub aripa protectoare a Tatălui Ceresc, care a crezut în noi mai mult decât am îndrăznit noi să credem. Îi îndemn pe toți profesorii de muzică să-și creeze un cor, să adune copiii să cânte împreună, să fie calzi și protectori cu ei, să le ofere disponibilitate, să le dea povețe, pentru că vă asigur că nu veți rămâne nerăsplătiți! Veți primi înapoi multă iubire, multe îmbrățișări, multă căldură și zâmbete largi și sincere, dar mai ales o mare FAMILIE!
Dragii mei dragi, după 20 de ani, voi sunteți cei care ați reușit să mă faceți să înțeleg cu adevărat substratul mesajului lăsat de domnul meu diriginte în albumul de final de liceu: «Dai dovadă de șarm și talent. Combinate cu muncă, duc la rezultate excepționale!» Vă prețuiesc maxim! Olimpiada Națională Corală, faza națională Corul CNSV - premiul 1!”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.