Ziua Colegiului Național „Samuil Vulcan” - A 192-a toamnă…
Ca în fiecare an, de Ziua școlii, elevii și profesorii Colegiului Național „Samuil Vulcan” vor face astăzi, 6 octombrie, un pelerinaj la mormintele dascălilor „titularizați” la Catedra Cimitirului din Deal.
Octavian Paler spunea că „orice evocare devine în mod fatal o istorie şoptită a momentului în care amintirea începe să vorbească”. Iată-ne ajunși la vârsta celor 192 de ani de existență a Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuş.
La 6 octombrie 1828, episcopul greco-catolic şi cărturarul iluminist Samuil Vulcan ctitorea Gimnaziul superior greco-catolic, cu 4 clase, semnând Literele fundaţionale pentru Gymnasium Minus. Redefinea astfel micul târg al Beiuşului prin adăugarea componentei culturale.
Fire empatică şi personalitate iluministă, episcopul Samuil Vulcan a susţinut cauza tuturor românilor, indiferent de etnia sau religia lor. Religia sa a fost dragostea de neam şi spiritul de întrajutorare - renumitul spirit vulcanist perpetuat până în zilele noastre de către dascălii, elevii şi absolvenţii din Vulcania. Putem afirma că acest veritabil om de cultură a promovat valorile europene actuale încă de la începutul veacului al XIX-lea.
Prin şcoala sa a oferit tinerilor, de-a lungul timpului şi a vremurilor, cultură, lumină, bunăstare, fericire spirituală, egalitate de şanse de tip etnic şi confesional: „Deşi institutul acesta este întemeiat, ce e drept, cu deosebire pentru valahi, cu toate acestea, nu se va opri de la el nici un tânăr, fie de orice religiune sau națiune, numai să fie calificat a intra în el după lege”.
Unii ne vor fi considerând o școală tânără, dar, dintre școlile transilvănene cu predare în limba română, suntem dintre cele mai vechi. Se împlinesc 102 de ani de predare în limba română, aici, în inima Ardealului! La 29 noiembrie 1918, episcopul Demetriu Radu a decretat reintroducerea definitivă a limbii române ca limbă de predare. În perioada 1828–1851, limba de predare a fost latina. La 8 iulie 1851, prin decret imperial, limba de predare a devenit româna, astfel că această şcoală a fost a doua, după cea din Blaj, în care s-a studiat în limba majoritarilor: „…deoarece institutul acesta este întemeiat cu deosebire pentru naţiunea valahică, să se pună pond special pe ortografia reducendă cu literele latine străbune, pe gramatica şi literatura română”. Era un act îndrăzneţ al episcopului, deoarece la niciun institut din imperiu nu s-a pomenit aşa cerinţă.
În actul de fondare, şcoala de la Beiuş era gimnaziu cu patru clase (Gymnasium Minus), iar la 6 februarie 1835 este completat la şase clase (Gymnasium Maius). În anii şcolari 1851/52 – funcţiona clasa a VII-a, 1852/53 – clasa a VIII-a, iar în vara anului 1853 este organizat primul Examen de Bacalaureat, de Maturitate, la gimnaziul beiuşean.
În perioada 1828-1851, limba de predare era limba latină. În 1851 s-a introdus limba română ca limbă de predare, iar în 1854, regimul habsburgic a impus ca majoritatea obiectelor de învăţământ să fie predate în limba germană, aceasta devenind, în 1860, obligatorie pentru toate obiectele. În 1875, regimul dualist austro-ungar a impus limba maghiară pentru obiectele istorie şi geografie.
Episcopul Samuil Vulcan scria: „Las și leg pentru școlele înse-și pe vecie edificiul ridicat cu spese proprii din temelii cu un tract în însuși opid, așezat în fața reședinței dominale și a Bisericii gr.cat., care afară de recerutele auditorie (sale de propunere) va mai putea să tindă locuință comodă la doi sau trei învățători, lăsându-se clasa normală primă împreună cu învățătorul în statul și edificiul vechiu al școlii până aci triviale. Fiecare clasă, atât normală, cât și gramaticală o va conduce un profesor așa, ca materiile răspunzătoare clasei, și desemnate peste tot Regatul Ungariei să le esaurizeze cu cea mai mare desteritate...
Spre a cărora credință și mai mare întărire dau și subștern pentru Altisimă ratificare aceste Litere Fundaționali subscrise cu mîna-mi proprie și întărite cu Sigiliul meu Episcopal. Dat în Oradea Mare, din 6 oct. anul unamieoptsutedouăzecișiopt.”
În 1948, Şcoala Confesională a episcopului Samuil Vulcan este transformat în liceu de stat, se uneşte cu Liceul de fete (înfiinţat în 1896) şi primeşte denumirea de Şcoala Medie Mixtă nr.1, apoi Liceul nr. 1 din Beiuş.
Din anul 1992 devine Liceul Teoretic „Samuil Vulcan”.
Rezultate deosebite la examenele naționale, concursuri și olimpiade
La 1 martie 1998, în semn de recunoaştere şi preţuire a meritelor sale în ridicarea spiritualităţii neamului nostru, prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale, i se conferă titlul de Colegiul Naţional „Samuil Vulcan”.
În două runde consecutive Colegiul Național „SamuilVulcan” a obținut titlul de „Școală Europeană (2014, 2017), titlu acordat pentru rezultate deosebite la examenele naționale, concursuri și olimpiade școlare, implicare activă în proiecte cu finanțare europeană (Comenius, Erasmus etc.), activități de voluntariat etc. În anul şcolar 2019-2020 ne-am pregătit să aplicăm din nou pentru obținerea celui de-al treilea titlu de „Școală Europeană”. Din păcate, situația pandemică a blocat calendarul competițional.
În fiecare an, în săptămâna care includea data de 6 octombrie – ziua ilustrei ctitoriri, școala noastră era marcată de atmosfera aniversară. Dascălii și elevii Vulcaniei celebrau prin activități deja consacrate Zilele Şcolii. Anul acesta, din cauza măsurilor impuse pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-Cov-2, ne vedem nevoiți să amânăm desfășurarea activităților de celebrare a Zilelor Şcolii pentru săptămâna „Școala altfel”, 10 – 14 mai 2021, în speranța ca atunci măsurile să fie mai relaxate, să fie permise activitățile care impun apropierea fizică între persoane.
Vom marca totuşi această sărbătoare a Vulcaniei, marți, 6 octombrie, anno Domini 2020, când elevi și profesori ai Colegiului Național „Samuil Vulcan”, ca în fiecare an, vor face un pelerinaj la mormintele dascălilor titularizați la Catedra Cimitirului din Deal.
„Nu poţi clădi un viitor pe ingratitudinea faţă de trecut.Numai cel ce are ce comemora, acela are şi ce apăra”. (Prof. dr. Constantin Pavel – Şcoalele din Beiuş)
Vivat, Crescat, Floreat ALMA MATER BEIUSENSIS ad scientiae honorem Patriaeque salutem! Vivat Academia! Vinant Professores, Vivant et Discipuli, qui fuerunt, qui sunt, qui erunt!
La mulți ani Colegiului nostru!
Profesor Mihaela-Irina Ilieș, director al Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuş
La Multi Ani! Sa avem parte de cat mai multe generatii care sa pastreze "lumina" lacasului!