1 Decembrie la Oradea - manifestări de Ziua Naţională - Record de participare
Mii de orădeni au ieşit din case, ieri, pentru a participa la manifestările organizate anul acesta cu ocazia Zilei Naţionale a României. Potrivit estimărilor, aproape 20.000 de persoane au luat parte la ceremoniile desfăşurate în Parcul 1 Decembrie, cel mai aşteptat moment fiind parada militară. Pentru ca totul să se desfăşoare fără incidente, aproximativ 150 de jandarmi au asigurat ordinea şi liniştea publică, singurii care le-au dat de furcă oamenilor legii fiind cei care s-au înghesuit la corturile unde se distribuia fasolea la cazan.
Având în vedere lucrările care sunt în desfăşurare în Piaţa Unirii, anul acesta, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în Oradea în Parcul 1 Decembrie. Orădenii au început să sosească în zonă înainte de ora 11.00, atunci când au fost programate să înceapă ceremoniile. Cu cocarde tricolore în piept şi cu steguleţe, anul acesta numărul participanţilor a fost unul record: 20.000 de persoane, potrivit aproximărilor autorităţilor. Manifestările au debutat cu intonarea Imnului, momentul aparţinând fanfarei Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea. A urmat apoi tradiţionalul Te Deum, oficiat de un sobor de preoţi, după care au luat cuvântul istoricul Viorel Faur şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop. În alocuţiunea sa, profesorul universitar Viorel Faur a ţinut să îi felicite pe orădeni pentru că au ieşit din case în număr atât de mare şi au sărbătorit împreună Ziua Naţională.
"Romulus Vulpescu, scriitor originar din Oradea, senator, a propus ziua Marii Uniri, pentru că românii din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş nu erau aşa vizibili precum ceilalţi români, care făcuseră Unirea cea Mică. Niciodată nu am mai fost aşa mulţi ca astăzi, să sărbătorim Marea Unire. Bravo nouă! Bravo tuturor celor, din toată ţara, care şi-au făcut timp şi fac să se vorbească despre această zi! La mulţi ani!", le-a transmis istoricul Viorel Faur celor prezenţi. La rândul său, prefectul Claudiu Pop a transmis mesajul său bihorenilor, oferind apoi diplome de excelenţă pentru activitatea şi meritele deosebite mai multor ofiţeri. Astfel, au primit diplome generalul Ioan Baş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", comisarul şef Marin Bondar, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, colonelul Ioan Huluban, şeful Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei, colonelul (r) Grigore Moraru (fost Comandant al Garnizoanei Oradea), chestorul şef Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor, colonelul Eduard Simion, directorul Centrului de Excelenţă al NATO de la Oradea, comisarul şef Ovidiu Stanciu, directorul Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" şi corul Traian Moşoiu. După recitalul oferit de corul Traian Moşoiu au urmat depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuia Ostaşului Român, printre cei prezenţi fiind oficialităţi locale şi judeţene, deputaţi, senatori, şefii unor instituţii deconcentrate etc.
Cel mai aşteptat moment al zilei a fost şi anul acesta parada militară, la care au luat parte trupele Batalionului 54 Transmisiuni, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, personalul SMURD şi Ambulanţei, Poliţiei, Poliţiei de Frontieră, SRI, Şcolii Avram Iancu, Poliţiei Locale, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor etc. Orădenii au admirat tehnica din dotarea acestor instituţii, autospecialele pompierilor sau ale SMURD respectiv Ambulanţei, manifestările încheindu-se, aşa cum de altfel au şi început, cu fanfară şi aplauze. În zona în care au avut loc ceremoniile, 150 de jandarmi au asigurat ordinea şi liniştea publică. Nu au lipsit incidentele, oamenii legii având de furcă cu orădenii care s-au înghesuit la cele aproximativ 2700 de porţii de fasole cu ciolan puse la dispoziţie de către autorităţi. În plus, unui participant i s-a făcut rău, acesta fiind preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă şi transportat la spital.
Bile albe şi negre
O iniţiativă deosebită a avut-o Instituţia Prefecturii Bihor care a organizat o recepţie cu ocazia Zilei Naţionale. Evenimentul a fost găzduit de Hotel Continental Oradea. Prefectul judeţului, Claudiu Pop, a invitat personalităţi locale, şefi ai instituţiilor deconcentrare, ai mediului universitar şi educaţional, ai mediului de afaceri, reprezentanţi ai Armatei şi Ministerului de Interne, ai administraţiei locale şi judeţene, ai mass-media, senatori şi deputaţi. Recepţia a început cu intonarea imnului de stat urmat de o rugăciune şi binecuvântare religioasă.
Din păcate, pe parcursul derulării momentelor festive de la Statuia Ostaşului Român, sonorizarea a lăsat mult de dorit. La doi-trei metri de boxe abia dacă se putea înţelege ceva, motiv de mare nemulţumire pentru miile de orădeni care au ieşit din case să serbeze Ziua Naţională şi care nu au putut auzi ce se vorbea la microfon. Drept urmare, mulţi dintre ei au plecat spre Centrul Civic (unde urma să se desfăşoare parada cu tehnică militară), sau direct înspre case. Despre festivismul prăfuit care întunecă zilele speciale ale neamului, vom reveni cu opinii şi comentarii. (D.M.)
... ACEL C O P I L CARE NE-A INCANTAT CU INTONAREA " IMNULUI TARII " , NU MERITA SA FIE MENTIONAT IN ACEASTA POVESTIRE DESPRE ZIUA DE IERI ??? LA MULTI ANI, BAIETE ESTE UN INGER DE COPIL, COBORAT PE PAMANT DIN ALTA LUME.!!!Multumesc Bunului Dumnezeu ca am putut fi acolo in aceasta zi,si pentru ziua de dinante,adica Ziua Sfantului Apostol ANDREI,cand m-am umplut de bucurii ascultandu-l pe P.S.Episcop SOFRONIE,Multumesc.Doresc TUTUROR, TUTUROR - toate cele de folos ingaduite de Bunul Dumnezeu .