La împlinirea a 100 de ani de la vizita regală înfăptuită în Oradea de Regele Ferdinand I şi Regina Maria, municipalitatea a iniţiat o serie de evenimente menite să celebreze acest moment unic şi simbolic din istoria României.

Astfel, dacă luni, 20 mai, în Sala Mare a primăriei au fost expuse sceptrul, mantia şi coroana regelui Ferdinand I (exponate care vor putea fi admirate până în iunie, dar la Muzeul Oraşului Oradea), în data de 23 mai, înainte de a dezveli statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, au fost vernisate două expoziţii închinate Familiei Regale: „Regina Maria, un veac de inspiraţie” şi  „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea”. Vernisajele au fost onorate cu prezenţa de Principele Radu al României şi de episcopul Ortodox al Oradiei, PS Sofronie, iar corul Liceului „Gheorghe Lazãr” din Pecica, Arad, dirijat de Alexandru Zaharia, a impresionat publicul intonând Imnul Regal.
„Reprezint custodele Coroanei Române într-o împrejurare care face cinste întregii Românii”, a spus Principele Radu. „Aceşti 100 de ani pe care-i sărbătorim azi sunt marcaţi de un contrast izbitor. Pe de-o parte, a fost cea mai neagră parte din istoria noastră. Perioada în care am pierdut cei mai mulţi oameni, perioada în care războaiele şi revoluţiile au făcut ca nicio familie să nu rămână neatinsă de doliu. În acelaşi timp, este perioada în care România a progresat nemaipomenit. Niciodată în istorie ţara noastră nu a făcut atâţia paşi înainte ca de la 1918 până azi. De aceea consider că legământul făcut de Regele Ferdinand şi de Regina Maria s-a împlinit”, a spus Principele Radu Duda. „România Modernă s-a născut însă odată cu regele Carol I. El a fost cel care şi-a pus semnătura pe constituţia ţării, între ale cărei articole se preciza şi numele ţării: România. Fără regele Carol I şi fără regele Ferdinand I, nu am fi fost astăzi aici. Iar prin cele întâmplate la Oradea, amplasarea statuii Reginei Maria în faţa teatrului şi amplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii, le dăm copiilor noştri un reper despre modele care merită urmate”, a mai spus Principele Radu.

„Un gest necesar şi reparator”

„Se împlinesc 100 de ani de când Regele Ferdinand şi Regina Maria au sosit în Oradea, întâmpinaţi fiind de episcopii Demetriu Radu şi Roman Ciorogariu, după ce generalul Traian Moşoiu eliberase Oradea şi ţinutul Bihorului”, a spus PS Sofronie Drincec. „De aceea consider că amplasarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand în centrul oraşului Oradea a fost un gest necesar şi reparator. În anul 2020 se împlinesc 100 de ani de la reactivarea Episcopiei Ortodoxe Oradea. Regele Ferdinand a promis, în cadrul vizitei din 23 mai 1919, că vor fi reactivate Eparhiile Ortodoxe din Ardeal, şi s-a ţinut de cuvânt. În faţa Catedralei Ortodoxe va fi amplasată statuia lui Mihai Viteazul. Aş vrea să subliniez, însă, că noi avem o triadă de domnitori eliberatori. Mai lipseşte cineva. Uităm că Ardealul de Nord a fost eliberat din nou, la finele celui de-al Doilea Război Mondial, sub domnia lui Mihai I”, a mai subliniat episcopul ortodox. „În ciuda faptului că se ţes diversiuni, simbolurile noastre naţionale sunt astăzi cinistite şi trebuie să fie şi pe viitor. Confraţii noştri maghiari au deosebit respect pentru însemnele lor regale. Coroana Sfântului Ştefan este expusă în holul central al Parlamentului Ungariei. Or pentru noi, românii, echivalentul acestor însemne sunt tocmai aceste simboluri regale pe care le avem astăzi la Oradea. Coroana de oţel expusă în aceste zile înseamnă mai mult decât coroana bizantină cu aur şi emailuri. Pentru că această coroană de oţel, care a fost purtată şi de Carol I, este dovada statalităţii noastre şi este dovada independenţei de stat. Iar sceptrul şi mantia reprezintă România întregită şi au valoarea simbolică, istorică şi, dacă vreţi, divină”, a mai precizat episcopul. PS Drincec a subliniat că statuia lui Ferdinand I din Oradea îl ilustrează pe acesta aşa cum a fost în ziua încoronării sale, cu mantie, sceptru şi coroană şi că amplasarea acestei statui în Oradea este un bun prilej pentru reconciliere naţională. „Memoria regilor noştri o vom păstra cu fidelitate, iar toate celelalte poveşti  vor rămâne la acest nivel: poveşti”, a încheiat PS Sofronie.

Expoziţia Regina Maria, un veac de inspiraţie” integrează - într-o scenografie creativă - cărți rare (inclusiv cu autograful Reginei), reclame celebrele, cărți poștale și  fotografii  cu Regina Maria, vestimentație și accesorii din epocă. Acestea vor intra în dialog cu piese de design contemporan inspirate de personalitatea ei. Pictori și artiști vizuali reprezentativi pentru arta contemporană au evocat-o, la rândul lor, în ipostaze și viziuni diferite, de la expresionism balcanic la pop art și  hiperrealism, în timp ce expoziţia „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea”,  realizată de în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor, respectiv Muzeul Naţional Cotroceni, cuprinde 64 de fotografii inedite privind cuplul regal.