2023 - Anul Iuliu Maniu - Evenimente la Sighet şi Bădăcin
În contextul împlinirii a 150 de ani de la naştere şi 70 de ani de la trecerea în eternitate, continuă seria evenimentelor comemorative dedicate lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Unirii, om politic şi bărbat de stat emblematic pentru România în prima jumătate a secolului XX.
Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Bădăcin/Șimleu Silvaniei - 5 februarie 1953, Închisoarea Sighet) a fost omul politic care a marcat istoria României din prima jumătate a secolului XX, contrastând cu oamenii și moravurile politice din acea vreme. În cei 56 de ani în care a făcut politică, îl regăsim pe Maniu integru și demn, dăruindu-și viața slujirii neamului din convingere, cu răbdare şi perseverenţă, și fără un interes material propriu. Dorinţa lui a fost aceea de a da vieţii politice româneşti o dimensiune morală, ceea ce nu era puţin în acel context istoric.
Manifestările de la începutul lunii februarie sunt organizate la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmaţiei și Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin, sub genericul „Iuliu Maniu - reper şi model pentru eternitate”.
În data de 3 februarie, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet, la ora 10.30, va avea loc o slujbă de parastas în memoria lui Iuliu Maniu, urmând ca de la ora 11.00 să înceapă dezbaterile la care vor participa: Andrea Dobeş (Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet); Marin Pop (Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău); pr. Cristian Borz (Asociaţia Casa Memorială Iuliu Maniu, Bădăcin); Ottmar Traşcă (Institutul de Istorie George Bariţiu, Cluj-Napoca); moderatori - Ion Andrei Gherasim (Fundaţia Corneliu Coposu, Bucureşti) şi Cosmin Budeancă (Fundaţia Culturală Memoria, Bucureşti).
În ziua următoare, sâmbătă, 4 februarie, la Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin, la ora 9.00 va începe Sfânta Liturghie (capela Casei Memoriale), urmată de un parastas şi depuneri de coroane şi jerbe la bustul lui Iuliu Maniu. La ora 11.00, sub genericul „Evocări: Iuliu Maniu simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate”, vor începe dezbaterile la care vor participa pr. Cristian Borz, istoricul Marin Pop, Ottmar Traşcă, Cornel Jurju (Clubul Monarhiştilor Clujeni), Ion Andrei Gherasim şi Cosmin Budeancă.
2023 - Anul Iuliu Maniu
Editura Școala Ardeleană şi-a propus ca anul 2023 să fie, din punct de vedere editorial, „Anul Iuliu Maniu”, prin publicarea unor cărți dedicate marelui om politic ardelean. Partenerii proiectului sunt Academia Română, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin și Asociația Școala Ardeleană de Editare și Promovare a Cărții.
Prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre iniţiatorii acestui demers, arată: „Descendent dintr-o vestită familie de luptători pentru cauza românității, încadrată în susținerea Proiectului Național Românesc al Școlii Ardelene, Iuliu Maniu a urcat pe scena politică a României Mari, din 1918, pentru a desăvârși idealul național al românilor prin construirea unei Românii Noi. A fost un politician cu convingeri democratice solide și un om de stat dedicat total binelui Țării. Testamentul lui politic a încorporat crezul rostit încă la sfârșitul secolului al XIX-lea: «Jur pe Dumnezeu, pe conștiință și pe onoare că îmi voi jertfi viața pentru triumfarea cauzei românești». Model de seriozitate, rigoare și muncă neîntreruptă pentru realizarea binelui public, Iuliu Maniu a fost exemplul sacrificiului unei vieți închinate Altarului Națiunii Române!”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.