Biserica cu Lună s-a bucurat sâmbătă de prezenţa unor înalte feţe bisericeşti venite să sfinţească lucrările de renovare ale lăcaşului, dar şi să sărbătorească 230 de ani de la construirea lui.

Un sobor de opt preoţi şi şapte diaconi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţiia Sa Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului au oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie de la Biserica cu Lună, care împlineşte 230 de ani de la ridicarea sa. La eveniment au mai participat Prea Sfinţitul Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, PS Ioan Siluan, episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Paisie Lugojeanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, dar şi peste 200 de credincioşi. Evenimentul a prilejuit şi sfinţirea amplelor lucrări derulate la acest important lăcaş de cult în ultimul an.

Printr-un proiect transfrontalier, Biserica cu Lună s-a bucurat de ample investiţii. "Toate geamurile au fost schimbate cu vitralii, s-a refăcut mobilierul, s-a acoperit cu un clopot de sticlă orologiul, s-a deschis spre vizitare turnul care duce spre mecanismul orologiului", ne-a declarat părintele Ioan Codoban. Acesta ne-a precizat că s-a amenajat şi un muzeu în curtea interioară, care a fost introdus în circuitul turistic internaţional. Muzeul adăposteşte peste 70 de obiecte de cult, de la cruci în filigram de argint, obiecte donate de macedo-români, candele, cununi pentru miri, cărţi de peste 150 de ani.

"Foarte valoroase sunt draperiile de baldachin din brocard donate de mitopolitul Andrei Şaguna. Avem şi obiecte de cult din 1755 donate de un macedo-român", a explicat părintele Codoban. Şi muzeul a fost inaugurat şi sfinţit tot în prezenţa înalţilor prelaţi ortodocşi. Totodată, a fost amenajată şi curtea interioară a Bisericii cu Lună, fiind şi ea un loc de reculegere pentru credincioşi.

Totodată, în cadrul acestor manifestări s-a marcat şi împlinirea a 320 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Ortodoxe de Oradea prin Diploma Leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice acordată în 1695. "Nu se putea găsi o săptămână mai frumoasă pentru acest eveniment decât săptămâna Sfintei Cruci. Semnul crucii este pentru noi apărare, este cea mai scurtă şi profundă rugăciune, este armă împotriva diavolilor", a spus în predica sa ÎPS Laurenţiu. PS Sofronie Drincec a vorbit şi el despre împlinirea celor  320 de ani de la prima atestare documentară a episcopiei orădene.

"Istoria noastră nu începe în 1695, este mult mai veche pe aceste meleaguri, dar marcăm recunoaşterea Episcopiei Ortodoxe, de către o stăpânire care nu era nici românească, nici ortodoxă", a spus PS Drincec.