Artistul fotograf Ovi D. Pop a lansat marţi, 22 ianuarie, a VII-a ediţie a monografiei ilustrate a judeţului Bihor, o adevărată carte de vizită, în limbile română, engleză şi maghiară, utilă pentru turiştii care ne vizitează judeţul, şi nu numai.

 

Prima ediţie a monografiei ilustrate a judeţului Bihor, aşa cum a amintit directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a fost lansată în anul 2006. La vremea respectivă, judeţul nostru nu avea niciun volum de prezentare, iar iniţiativa a fost a Consiliului Judeţean Bihor. Fotograful care s-a înhămat la acest proiect, Ovi D. Pop, a beneficiat la prima ediţie de sprijinul managerului MTC.

„Când am decis să mă implic în realizarea acelui volum aveam experienţa terenului şi am putut să-l ghidez pe Ovidiu, să-l ajut să identifice monumentele semnificative din judeţul nostru”, şi-a amintit Aurel Chiriac. „În anii ce au urmat, Ovi a devenit un reputat artist fotograf, recunoscut la nivel internaţional, cu peste 540 de premii, din care 130 de medalii de aur”, a amintit managerul MTC. De la o ediţie la alta, monografia a fost, astfel, îmbunătăţită, atât din punct de vedere al calităţii imaginilor, ridicate astăzi la rang de artă, cât şi din punct de vedere al ilustrării multiculturalităţii judeţului nostru. „Dacă prima ediţie a cuprins repere de identificare umană şi patrimonială, astăzi imaginile vorbesc despre pluralism şi multiculturalitate şi redau realităţi umane şi culturale, alături de realizări care personalizează o localitate sau alta”, a mai spus Aurel Chiriac.

Monografia cuprinde 1.480 de imagini. Fiecărei comune îi este alocată o pagină, oraşele au alocate o pagină sau două, iar Oradea este ilustrată inclusiv prin prisma evenimentelor comunitare importante. De altfel, chiar Ovi D. Pop a recunoscut că, de această dată, pe lângă peisaje şi clădiri de patrimoniu, s-a străduit să fie prezent la cele mai importante evenimente culturale din Oradea, dar şi la serbările din comune.

Lansarea monografiei s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de orădeni, artişti, manageri, medici, cadre universitare, care au ţinut să-l felicite pe Ovi D. Pop pentru iniţiativa şi pentru perseverenţa sa. Au luat cuvântul şi Sebastian Lupu, director artistic al Trupei Arcadia, Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art, sau prorectorul Ligia Burtă, care au subliniat utilitatea acestei monografii ca instrument de marketing în promovarea judeţului nostru.

Volumul poate fi achiziţionat de la majoritatea punctelor de vânzare a presei, dar şi din magazinele King Art, ediţia lux având preţul de 110 lei, iar cea cu coperţi moi, mai uşor transportabilă, preţul de 80 de lei.