Agent termic în case, după 20 octombrie - Încălzire cu ţârâita
Abia din 20 octombrie, casele orădenilor vor primi agent termic, însă nu toate zonele se vor bucura de parametrii calitativi care să asigure confortul termic. În plus, abia din martie, există şanse ca agentul termic să fie produs de noua centrală pe gaz.
Din cele 150 de puncte termice din municipiu, luni seara, la 50 dintre care deservesc instituţii publice, grădiniţe, şcoli şi spitale s-a pornit agentul termic. Pentru restul oraşului, inclusiv Spitalul de Neuropsihiatrie şi Judeţean, furnizarea cu energie termică este programată abia pe data de 20 octombrie. "Așa cum ne arată prognoza meteo, de mâine (azi - n.r.), temperaturile încep să crească. Dacă am porni acum căldura, ar însemna să înregistrăm un cost suplimentar, cost pe care l-ar suporta și cetățenii, mai mult sau mai puțin justificat, având în vedere creșterea valorilor termice începând de miercuri (azi - n.n). Prin urmare, am decis ca data de punere în funcțiune a sistemului de încălzire a orașului să fie data de 20 octombrie", a precizat administratorul CET, Stănel Necula. Însă, şi după această dată, vor fi zone, în special cele din jurul străzilor Pasteur, Magheru şi Doja, unde agentul termic nu va fi asigurat la parametrii necesari pentru a asigura un confort acceptabil. În prezent, se lucrează la reabilitarea rețelelor de termoficare în trei zone mari ale orașului: Magistrala I (Zona B-dului Dacia - Calea Borșului), Magistrala III (intrarea în oraș dinstre UAMT) și zona Louis Pasteur - B-dul Magheru - str. Gh. Doja. Pentru zona Magistrala I, s-a găsit soluția ca alimentarea cu energie termică să se facă pe cale inversă, astfel încât situația va fi rezolvată din punct de vedere al încălzirii.
Pentru zona de lucru Magistrala III, situația se va remedia în 2-3 zile. Pentru zona Louis Pasteur - B-dul Magheru - str. Gh. Doja, lucrările la rețele sunt întârziate, iar în momentul pornirii agentului termic, acesta va funcționa la cote de avarie, la o presiune mai joasă. "Pentru această zonă, se așteaptă emiterea unui aviz din partea Poliției Rutiere pentru o regândire a traficului, care îngreunează, momentan, lucrările la rețele", a completat Stănel Necula. În acest moment, lucrările la reţelele de termoficare nu au fost finalizate, Construcţii Bihor înregistrând o întârziere de o lună, faţă de graficul asumat în primăvară. Contractul de reabilitare a celor 17,5 km de reţele primare are ca termen de finalizare luna decembrie, la această dată fiind finalizaţi peste 16 km, gradul de execuţie fiind de 94%. În mod normal, conform graficului de execuţie, lucrările trebuiau finalizate până la începutul sezonului rece. Din păcate, ieri discuţiile cu antreprenorul au scos la iveală faptul că abia pe 15 noiembrie ar fi posibil ca aceste lucrări să fie finalizate în întregime. Beneficiarul lucrărilor, Primăria Oradea, a solicitat ca tronsoanele nereabilitate să fie finalizate până pe 1 noiembrie, chiar dacă încă pe 20 octombrie se preconizează reluarea furnizării agentului termic în casele orădenilor. Zona cea mai afectată va fi Magheru, Louis Pasteur, Gheorghe Doja, unde, după 20 octombrie, agentul termic va fi oricum deficitar. "Constructorul a motivat că nu a cunoscut infrastructura de utilităţi. În plus, asocierea e cu bune şi rele. Constructorul de la săpături nu a putut merge cu vizeza instalatorului", a precizat Stănel Necula, directorul Electrocentrale.
În ce priveşte trecerea pe noua centrală pe gaz, acest lucru se va putea realiza, în cel mai fericit caz, spre finalul sezonului rece. Potrivit explicaţiilor directorului Electrocentrale, noua centrală este de fapt un pachet de echipamente, format din turbină şi mai multe cazane. Acestea trebuie într-o primă etapă testate, testele urmând să se finalizeze în luna februarie. "Un cazan cu apă fierbinte are nevoie de o lună şi jumătate pentru a intra în parametri normali. În februarie vom putea decide dacă tot pornim centrala pe gaz să mergem tot aşa până la finele sezonului rece", a mai adăugat Stănel Necula. Acesta a mai precizat că reabilitarea celor 17,5 km de reţele de termoficare din 77 de km nu va rezolva însă problemele de pierderi. În etapa a doua, se preconizează înlocuirea a 23 km, lucrările urmând să demareze în primăvara anului viitor, iar termenul de finalizare va fi de zece luni. Un alt punct nevralgic în această iarnă va fi Piaţa Ferdinand. Nu este de ajuns că cei din zonă trebuie să ocolească zeci de minute pentru a ajunge pe celălalt mal, dar vor fi şi privaţi de confort termic. Reabilitarea Podului Ferdinand va presupune asigurarea căldurii la parametri reduşi, constructorul anunţând că, pe data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, să treacă la dezafectarea efectivă a reţelelor de sub pod.
caldura o sa avem probabil la vara!de platit o platim iarna si avem caldura vara!asta este,nu a-ti vrut cu apa termala...de...nu era asa mare spaga.