Lucrări de grafică și litografii semnate de câțiva dintre cei mai renumiți pictori ai lumii, Picasso, Matisse, Dali și Klimt, pot fi admirate, în perioada 7 noiembrie 2019 – 15 ianuarie 2020, la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural.

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu împreună cu Colecția avocatului George Șerban din București, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi a realizat, sub curatoriatul lui Alexandru Constantin Chituță, o premieră, și a pus la punct o expoziție inedită cu lucrări de grafică și litografii, semnate de Picasso, Matisse, Dali sau Klimt, unele dintre ele valorând mii de euro.

După Sibiu și Bistrița, expoziția a fost vernisată ieri, la Oradea, poposind în orașul de pe Crișul Repede în cadrul programului „Axele Brukenthal”.

Angela Lupşea, managerul Muzeului Orașului Oradea-Complex Cultural, a remarcat prezența impresionantă a publicului pe holurile de la etajul I ale Muzeului, majoritatea participanților fiind elevi și profesori de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, dar și de la alte instituții de învățământ din oraș.

„Creativitatea cere curaj, iar curajul a fost demonstrat prin tot ceea ce am făcut în acest an, dosarul nostru pentru acreditare fiind foarte apreciat la Ministerul Culturii”, a anunțat Angela Lupșea, ieri, în deschiderea evenimentului. Referindu-se la expoziție, Lupșea a precizat că este prima de acest gen găzduită de Muzeul Orașului, și le-a mulțumit organizatorilor că au ales Oradea pentru găzduire.

Evenimentul, considerat expoziția anului în România, este parte din Festivalul Internațional de Teatru și cuprinde nuduri semnate de Henri Matisse din seria „Blue”, nuduri și studii semnate de Gustav Klimt, șase lucrări semnate de Salvador Dali și lucrări de Pablo Picasso, multe dintre ele din Suita Vollard, realizate în perioada 1930-1937.

În continuare, dr. Alexandru Chituță, curatorul expoziției a declarat: „După Sibiu și Bistrița, am stabilit ca această expoziție să ajungă la Oradea. Expoziția adună o parte infimă din colecția avocatului George Șerban din București, reunind lucrări de grafică și litografii, unele dintre ele ajungând astăzi la zeci de mii de euro”, a spus, printre altele, curatorul expoziției. Chituță a precizat faptul că evenimentul este parte din Festivalul Internațional de Teatru, care a avut în acest an tema „Arta de a dărui”.

În încheiere, Alexandru Chituță i-a invitat pe cei prezenți și marți, 12 noiembrie, la Muzeul Orașul Oradea, la o expoziție de carte veche românească.

La final, a luat cuvântul avocatul George Șerban, care a afirmat următoarele: „Am în colecția mea atât lucrări semnate de artiști români, cât și lucrări scumpe de grafică și litografii europene. În biroul meu din București, am câteva sute de lucrări expuse. La invitația lui Alexandru Chituță, am gândit și am realizat împreună această expoziție inedită cu lucrări pe care le-am achiziționat de la diferite case de licitații din lumea întreagă”.

Printre cei prezenți la vernisaj s-au numărat episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, și episcopul romano-catolic de Oradea, Bocskei Laszlo.

Expoziția rămâne deschisă la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, până în 15 ianuarie 2020.