De teamă că vremea le-ar putea strica planurile, ediţia din acest an a Concertului rock comemorativ "Give peace a chance" a început mai repede cu 10 minute, imediat după momentul poetic japonez, organizat de Fundaţia Nipponica, Filiala Bihor, în colaborare cu Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" şi ARS România. Două ore şi jumătate, cât a durat spectacolul, orădenii, prezenţi în număr mare, dintre care foarte mulţi trecuţi de prima tinereţe, au cântat şi i-au aplaudat pe artişti minute în şir. La final, au aprins unul de la altul lumânări şi au cântat împreună pentru o lume mai bună.

"Give peace a chance", a XV-a ediţie
Cei care crezut că programul începe la ora anunţată pe afiş au pierdut începutul, când melodia "We are the World", cântată în memoria lui Michael Jackson, i-a reunit pe toţi soliştii pe scenă. O prezenţă deja obişnuită în peisajul cultural al oraşului nostru, interpretul britanic David Luke Michael Bryan a reuşit, şi de această dată, să cucerească publicul cu două melodii în limba engleză. La prima sa participare în cadrul acestui concert comemorativ, Cvartetul "Varadinum", reprezentat de Tokaji Agneta, Eva Costin, Mioara Nistor şi Bozsodi Beata, a interpretat câteva piese dedicate celor 200 de ani de la moartea compozitorului Joseph Haydn. Tot pentru prima oară pe scena "Give peace a chance" au fost şi membrii trupei orădene "Azepam", adică Halász Paul, Raul Oros, Nicolae Creţu şi Bogdan Groze. Astăzi, la doi ani de la înfiinţare, formaţia a reuşit să fie suficient de cunoscută în lumea muzicii rock pentru a fi invitată la diferite festivaluri de gen din ţară.

S-a cântat inclusiv în ebraică
În ultimii ani, Alexandrina Chelu a cucerit publicul, cântând în ebraică, aşa cum s-a întâmplat şi joi seara, când tânăra a venit cu o piesă nouă, care se va regăsi în viitor pe un compact disc. La fel de emoţionantă a fost şi prezenţa celor de la "Talentum": Nagy Móni, Hegyi Gyöngyi, Faragó Attila, Tamás-Péter Tibor, Gavrucza-Nagy László, care ne-au încântat cu câteva piese în limba maghiară. "Să ştiţi că nici bomba atomică şi nicio altă explozie nu poate ucide dragostea. Eu despre dragoste cânt...", le-a mărturisit Noris orădenilor. Lăcrimioara Deac, posesoarea unei voci de excepţie, a cucerit audienţa din prima, cântând la început alături de Florian Chelu. Pentru Alexandra & Alec a fost o onoare să fie pe aceeaşi scenă cu cei de la Rock Filarmonica, după cum singuri au mărturisit, cei doi fiind acompaniaţi, la început, de Mircea Covaci, la flaut.

Finalul a fost unul incendiar
Au urmat cei de la "One minute" şi "Kim", Haraji Adalbert, Gyárfás Levente, Szüz Alex şi Bader Oliver Robert, care au venit cu câteva piese instrumentale, unele chiar creaţii proprii. Ca o noutate, Iuliana şi Alexandrina Chelu au cântat în japoneză, în semn de omagiu pentru victimele de la Hiroshima. Şi Călin Pop, de la "Celelalte cuvinte" şi fiul său Marius au ţinut spectatorii cu răsuflarea tăiată, mai ales atunci când au cântat "Iarbă prin păr", una dintre cele mai iubite piese de rock româneşti din toate timpurile. Finalul a fost unul incendiar, cu Marius Pop şi trupa lui în prim plan, având-o ca solistă vocală pe Brigitta Balogh. Încet, încet, parcul din curtea Palatului Baroc s-a umplut de lumini, nu de la reflectoarele pornite, ci de la lumânările aprinse de mulţime, spectatori şi artişti, care au cântat într-un glas pentru o lume mai bună.