Zeci de elevi ai liceelor "patronate" de marcante personalităţi culturale au participat vineri, 9 octombrie, la un concurs organizat de prof. dr. Emilia Ungur (C. N. Mihai Eminescu), în cadrul proiectului "Bihoreni iluştri". Concursul s-a desfăşurat la Muzeul Memorial Aurel Lazăr şi a fost dedicat Zilelor Oradiei.

Aşa cum a explicat Emilia Ungur, profesor de istorie la C.N. Mihai Eminescu, proiectul „Bihoreni iluştri Aurel Lazăr, Samuil Vulcan, Emanuil Gojdu, Iosif Vulcan, Partenie Cosma, Roman Ciorogariu şi Ady Endre" se derulează încă din anul 2009 şi în fiecare etapă un nume care a marcat istoria culturală a urbei de pe Criş a fost adăugat, odată cu parteneriatul la care au aderat liceele din Bihor care au drept patroni spirituali astfel de personalităţi. „Proiectul îşi propune valorizarea patrimoniului cultural al personalităţilor bihorene creatoare de spiritualitate, istorie şi cultură. Sunt personalităţi care au scris şi au creat istorie", a spus Emilia Ungur,. Anul acesta, prima acţiune derulată în cadrul proiectului a avut loc în data de 15 ianuarie, la muzeul Iosif Vulcan, unde elevi, alături de poetul Ioan Moldovan, au evocat legătura spirituală dintre Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan. Cea de-a doua acţiune a avut loc în data de 23 februarie, a fost dedicată lui Emanuil Gojdu şi s-a desfăşurat la colegiul care îi poartă numele. Cea de-a treia acţiune a avut loc vineri, 9 octombrie, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr.

"Astăzi, ne propunem să aducem în atenţia elevilor semnificaţiile zilei de 12 octombrie, în cadrul acestui proiect, prin organizarea unui concurs numit "Oradea, file de istorie". În cadrul acestui concurs vom face o trecere în revistă a celor mai importante evenimente de la întemeierea Cetăţii Oradea până în epoca contemporană", a spus Emilia Ungur. Locaţia a fost aleasă special pentru ca elevii să afle noi amănunte despre un om de cultură care şi-a pus amprenta asupra Bihorului - Aurel Lazăr - înainte de deschiderea concursului.

La eveniment au participat zeci de elevi din liceele care au paton spiritual una dintre personalităţile evocate mai sus. Concursul care a urmat după vizitarea muzeului a presupus urmărirea unui power point, în care erau afişate diverse întrebări, dar şi prezentări suplimentare. La finalul evenimentului, coordonatoarea proiectului a adus mulţumiri atât unui părinte care a sponsorizat acţiunea prin organizarea unui protocol pentru elevi, cât şi managerului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, care a sprijint acest proiect încă de la înfiinţare, atât prin facilitarea accesului în spaţii care aparţin MTC, cât şi prin cărţile oferite premianţilor.