Luni seara, la Palatul Baroc, a avut loc vernisajul expoziţiei „Carnaval veneţian", eveniment aflat la cea de-a patra ediţie. Expoziţia cuprinde picturi şi măşti realizate de 22 de copii, cu vârste cuprinse între cinci şi 16 ani, coordonaţi de prof. Florina Silvia Iepure.

Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu Clubul Copiilor şi Elevilor din Marghita şi Asociaţia Culturală ARTFLORA, a organizat luni, 15 februarie, la Palatul Baroc, vernisajul expoziţiei Carnaval veneţian. Expoziţia este organizată şi găzduită pentru a patra oară consecutiv de MTC Oradea, iar creaţiile copiilor sunt inspirate chiar din cadrul Carnavalului veneţian la care elevii au participat şi anul acesta, la fel ca în anii precedenţi.

„Este o întâlnire tradiţională între muzeu şi cercul de pictură organizat de Florina Iepure cu sprijinul părinţilor acestor copii. Este important faptul că există un astfel de club care contribuie la dezvoltarea unei vocaţii care înnobilează sufletul", a spus Aurel Chiriac, directorul instituţiei muzeale. Managerul şi-a exprimat regretul cu privire la organizarea târzie a expoziţiei, dat fiind faptul că actualul sediu din Palatul Baroc nu beneficiază de o sală cu destinaţie de pedagogie muzeală.

La vernisaj au fost prezenţi părinţii copiilor expozanţi, cărora prof. Florina Silvia Iepure a ţinut să le mulţumească pentru încredere şi implicare. „Copiii din cadrul celor două ateliere sunt foarte dedicaţi şi pasionaţi, sunt bine organizaţi, lucrează în echipe şi învaţă unii de la ceilalţi", a spus profesoara, lăudând, totodată, performanţele copiilor. Din munca lor s-a născut o expoziţie care cuprinde peste 20 de picturi pe pânză şi peste 30 de măşti pictate în culori vii, lucrări care aduc în atenţia privitorului un moment de strălucire din fastul marii sărbători a Carnavalului de la Veneţia. „Vă invit să priviţi cu atenţie aceste lucrări, care debordează de spontaneitate şi curăţenie. Sunt picturi şi măşti care transmit un mesaj al armoniei cromatice şi al sincerităţii", a completat Aurel Chiriac.

Cu ocazia vernisajului a avut loc şi o prezentare power point a elevilor participanţi la Carnavalul din Veneţia 2016, cu imagini şi momente inedite din Piaţa San Marco. În plus, elevii au făcut ad hoc şi o demonstraţie de măşti pictate pe faţă. Astfel, copiii din public care au dorit au fost răsplătiţi cu picturi pe faţă în stilul măştilor veneţiene. Expoziţia va rămâne deschisă publicului până în data de 21 februarie. Biletul de intrare costă 2 lei, iar pentru cei care doresc să viziteze şi restul expoziţiilor temporare biletul va fi 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi.