Ceremonie de decernare a titlului DHC la Universitatea din Oradea - „Tătucul” economiştilor români, omagiat
Aula Magna a Universității din Oradea a fost arhiplină joi, 27 aprilie, cu prilejul ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Niculae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București, președinte al Asociației Facultăților de Economie din România.
Evenimentul a început la ora 11.00. „Prof. univ. dr. Nicolae Istudor reprezintă pentru economiștii și profesorii economiști români un model de carieră profesională și științifică, care și-a îndeplinit cu viziune, responsabilitate și generozitate misiunea de a forma economiști, doctori în Științe economice, profesori și oameni de școală, în spiritul valorilor și principiilor academice pe care le promovează în toate domeniile personalității domniei sale, de a sprijini instituțional și personal cercetători, universitari, facultăți și universități, pentru a se dezvolta și consolida, de a contribui la creșterea prestigiului profesiei de economist, a cercetării științifice economice și școlii superioare economice românești”, a spus, în „Laudatio”, prof. univ. dr. habil. Alina Bădulescu. Decanul Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea a prezentat și copleșitorul „Curriculum” al prof. univ. dr. Niculae Istudor: 4 cursuri publicate, din care unul ca unic autor, 14 cărți și lucrări similare, din care două ca autor unic, zeci de articole apărute în reviste recunoscute CNSIS, 50 de comunicări științifice, prezentate în cadrul unor manifestări internaționale, participarea la 38 de proiecte de cercetare, la șase în calitate de director.
Așa cum se obișnuiește cu prilejul acordării celei mai înalte distincții academice, prof. univ. dr. Nicolae Istudor a prezentat o „Lectio Magistralis”, cu titlul „Particularități ale sistemului de învățământ superior românesc și ale pieței muncii – repere istorice și date statistice”. În cadrul acestui curs, rectorul ASE București a afirmat că este onorat să devină membru al comunității universitare din Oradea.
„Prezentul ne demonstrează, fără echivoc, că bunăstarea unui popor nu ține de geografie, de demografie și nici măcar de resursele naturale pe care le deține o țară, ci de modul de a vedea, de a gândi și de a face lucrurile într-un mod colaborativ permanent cu membrii societății”, a spus Istudor. Referindu-se la evoluția sistemului de învățământ din România, rectorul celei mai înalte școli economice din țara noastră a remarcat că e greu să fie asigurată „dezvoltarea durabilă a acestui domeniu, în condițiile în care au loc foarte multe schimbări ale bazei legale, respectiv ale conducătorilor”. Nicolae Istudor a mai arătat că, în ultimii zece ani, a crescut discrepanța dintre numărul antreprenorilor și cel al salariaților, precum și numărul angajaților de la stat. Universitarul bucureștean spune că unele instituții, înființate într-un moment istoric dat, pentru că răspundeau nevoilor de atunci ale societății, ar trebui azi desființate, generându-se astfel mari economii la Buget. Vorbind despre „atributele sau calitățile” pe care angajatorii și le doresc de la angajații lor, rectorul de la ASE a făcut o comparație cu inteligența artificială (AI). Nicolae Istudor e de părere că angajatorii și-ar dori oameni al căror profil profesional să fie cât mai aproape de AI. „Metaforic vorbind, acestea se cam suprapun, și anume: identitate nu are; inițiative nu are; conștiință nu are, suferință nu există; frică nu are, oboseală nu simte; nu știe de moarte; boli nu are (viruși are); rușine nu are; scop nu are; emoție nu are; pretenții nu are etc., însă disponibilitatea este garantată”. Și, totuși, universitarul bucureștean consideră că „opțiunea cea mai bună ar fi să se opteze pentru oameni educați, care să fie onești și să se adapteze cât mai rapid la noile cerințe ale locului de muncă”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.