Chiar și în școlile fără apă curentă și cu WC-ul în curte - Astăzi începe școala!
Zi de sărbătoare pentru elevi, părinți și profesori. În Bihor, în cele peste 150 de școli, în jur de 100.000 de elevi, de la boboci din clasa întâi până la adolescenți intrați în ultimul an de liceu, vor începe școala. Din păcate, nu toți în aceleași condiții, 272 de școli fiind în curs de autorizare sau fără autorizație de funcționare.
Vacanța de vară se va încheia oficial astăzi, pentru cei mai mulți dintre cei 100.700 de elevi. Pentru 5.800 de elevi astăzi va fi prima zi de școală, 6.200 de elevi vor fi boboci în clasa a V-a și 5.600 în primul an de liceu.
"Eu voi merge la Școala Dacia întrucât fiul meu este la gimnaziu și consider că trebuie să fiu acolo, alături de el. Dacă timpul va permite, voi merge, cu siguranță, și la alte școli", a spus Alin Novac-Iuhas, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor. Nu pentru toți elevii, școala va începe în aceleași condiții. Dacă problema manualelor a fost rezolvată conform șefului IȘJ Bihor, din cele 915 corpuri de clădire, doar 643 au autorizaţie de funcţionare. 113 unități școlare, printre care Școala din Gurbediu, cea din Diosig și Grădinița din Vârgiorog, sunt în curs de autorizare, iar 159 sunt încă fără autorizaţie. Vorbim aici despre Grădinița cu Program Normal (GPN) nr. 2 din Tilecuș, Tileagd, GPN nr. 3 de la Calea Mare din Lăzăreni, și Școala Generală Picleu din Brusturi.
"Pe urban, avem 286 de corpuri de clădiri, din care 261 au autorizaţie, 11 sunt în curs, cum se întâmplă la Grădiniţele 51 şi 20 din Oradea, iar 14 sunt fără autorizaţie: Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 din Marghita, GPN nr. 2 din Delani și Şcoala Gimnazială nr. 16 din Oradea, care este încă în reabilitare. Motivele care stau la baza neobținerii autorizațiilor de funcționare sunt: grupuri sanitare necorespunzătoare, lipsă sursă apă curentă, lipsă apă potabilă, starea proastă a clădirilor.
În ultima săptămână, colegii noștri împreună cu cei de la DSP Bihor și de la Prefectură au verificat atât unitățile care sunt în curs cât și cele care nu au autorizație și le-au lăsat niște măsuri: să igienizeze spațiile din interiorul clădirilor și grupurilor sanitare, să racordeze clădirile la apă curentă, să împrejmuiască curțile, să înlocuiască corpuri de iluminat, să asfalteze curțile. Cu siguranță, o parte din aceste măsuri sunt deja luate, astfel încât debutul anului școlar se va face așa cum trebuie. Nu va exista nicio școală în care să nu poată începe anul școlar", a mai spus Alin Novac-Iuhas.
În total, în Bihor, vor începe școala 95.700 de elevi în învăţământul de stat, 1.500 în învăţământul special şi 3.500 în învăţământul particular.
Din cele 179 de unități școlare cu personalitate juridică din Bihor, 104 sunt școli gimnaziale și 51 sunt licee (lor li se adaugă grădinițele, Inspectoratul Școlar, Palatul Copiilor și Casa Corpului Didactic).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.