Conducerea Spitalului CFR Oradea, acuzată de moartea unei paciente
În luna decembrie a anului trecut, o orădeancă în vârstă de 80 de ani a ajuns la Spitalul CFR din Oradea, după ce a căzut în propria locuinţă. Iniţial, femeia a fost transportată de familie la Spitalul Clinic Judeţean Oradea, unde medicii nu au considerat necesară internarea acesteia.
"Mama se simţea tot mai rău, aşa că am dus-o la Spitalul CFR. După internare a făcut un stop cardiac şi a intrat în comă. A fost conectată la aparate pentru că altfel nu putea supravieţui. După o săptămână, într-o seară m-au sunat de la spital. Mi-au spus că le pare rău, dar nu mai au oxigen. Mama nu putea trăi fără oxigen. Soluţia a fost transferarea ei la Spitalul Judeţean. Nici nu vreau să mai povestesc cum au pus-o pe targă şi au transportat-o până la o ambulanţă, echipaj care nu avea tub de oxigen. Am ajuns la urgenţe la Spitalul Judeţean, medicii de acolo au reuşit să o resusciteze, însă a murit câteva ore mai târziu. Sunt conştient de faptul că, oricum, zilele ei erau numărate. Ar fi murit însă în linişte, când i-ar fi venit ceasul, nu terfelită. Unde în lume se mai poate întâmpla aşa ceva? S-a terminat oxigenul şi cu asta basta, personalul s-a spălat pe mâini. Cine e de vină că s-a terminat? De ce nu s-au gândit din timp că se termină? Sunt pacienţi care mor din cauza asta şi nu îi pasă nimănui", a declarat fiul orădencei care şi-a pierdut viaţa. Bărbatul acuză conducerea Spitalului CFR, din cauza căreia, spune el, pacienta a rămas fără oxigen, timp în care starea ei s-a complicat. "Medicii de la urgenţe de la Spitalul Judeţean au făcut tot posibilul să o salveze şi au reuşit să o resusciteze. Dar, pentru că a stat atâta timp fără oxigen, şansele ei au fost practic inexistente", mai spune fiul femeii, adugând că, iniţial, a fost decis să acţioneze în instanţă Spitalul CFR pentru cele întâmplate. "După ce m-am interesat şi am aflat că pentru un proces ar fi fost nevoie de necropsie, am renunţat. Aşa am crezut de cuviinţă. Totuşi, vreau să trag un semnal de alarmă asupra a ceea ce se poate întâmpla în spitalele din România. Sunt convins că nimeni nu va fi tras la răspundere, dar măcar să ştie alţi pacienţi la ce să se aştepte", a mai precizat bărbatul.
"Nu o să aflaţi niciodată dacă s-a terminat oxigenul sau nu"
Contactat telefonic miercuri, directorul Spitalului CFR Oradea, Florin Bucurean, a declarat: "Avem o încăpere cu 40 de tuburi de oxigen. Când se termină, apelăm la firma care ne livrează oxigenul, numai că societatea nu lucrează în week - end. În asemenea situaţii pacienţii sunt transferaţi la alte spitale, pentru a primi îngrijirile necesare. Nu e primul caz. Femeia oricum nu a murit la noi, ci la Spitalul Judeţean". Dacă iniţial directorul, care cunoştea cazul, a admis că pacienta a fost transferată pentru că la Spitalul CFR s-a terminat oxigenul, ieri, managerul avea altă poziţie. Vizibil iritat de faptul că aparţinătorii pacientei au decis să facă publică întâmplarea nefericită, Florin Bucurean a exprimat altfel varianta instituţiei pe care o conduce: "După şase zile aflată sub oxigenoterapie prin ventilaţie mecanică asistată, starea pacientei s-a agravat, nemaifiind de competenţa Spitalului CFR, motiv pentru care s-a transferat la Spitalul Judeţean". Cu alte cuvinte, transferul s-ar fi datorat, chipurile, nu lipsei de oxigen, ci stării de sănătate agravate a pacientei. Managerul Spitalului CFR a refuzat aproape orice explicaţie cu privire la condiţiile în care se realizează "oxigenoterapia prin ventilaţie mecanică asistată", cine răspunde de aprovizionarea cu oxigen sau de ce nu sunt îndrumaţi pacienţii către alte spitale înainte de terminarea stocului existent şi nu după, când poate fi prea târziu. Uitând că instituţia pe care o conduce este una publică, managerul a ţinut în schimb să sublinieze în mai multe rânduri că "nu suntem aici la o investigaţie", lăsând să se înţeleagă că nu este obligat să răspundă întrebărilor presei. Mai mult, medicii Spitalului CFR au venit cu o explicaţie "ştiinţifică" menită să demonstreze că femeia care şi-a pierdut viaţa nu a rămas fără oxigen. "Dacă rămânea fără oxigen la noi murea în cinci minute şi nu mai ajungea până la Spitalul Judeţean. Acolo a ajuns şi a mai trăit după aceea. Orice om fără oxigen moare în cinci, zece minute", spun medicii de la Spitalul CFR. Lucrurile nu stau însă chiar aşa. Potrivit specialiştilor în medicină de urgenţă, indiferent de vârstă sau afecţiuni, organismul uman rezistă fără oxigen, în medie, trei minute. După această perioadă, apar leziuni ireversibile ale creierului. Până la deces, durata este de circa cinci minute. Dacă este vorba de resuscitare însă, pacientul poate fi salvat, chiar dacă pentru scurt timp sau dacă rămâne cu leziuni, şi după 15 - 20 de minute. Timp suficient cât o salvare să ajungă de la Spitalul Judeţean la Spitalul CFR şi retur.
În loc să analizeze modul în care se petrec lucrurile în instituţia pe care o conduce şi să încerce să evite alte situaţii asemănătoare, managerul Spitalului CFR Oradea caută vinovaţi ba în rândul aparţinătorilor femeii, ba în cel al ziariştilor, numai în propria ogradă nu. Chiar dacă nu a recunoscut nimic din toate acuzele care i se aduc, cel puţin într-o privinţă a avut dreptate, atunci când a declarat: "Dumneavoastră oricum nu o să aflaţi niciodată dacă s-a terminat oxigenul, medicamentele sau altceva, nici de la medici, nici de la altcineva. Cine credeţi că o să recunoască aşa ceva?".
DE LA CAP SE IMPUTE PESTELE.. CAPUL ESTE POLITICUL DE LA BUCURESTI SI DE ACOLO SE INCEPE PUTREGAIUL.!
Referitor la comentariul 7......si de ce ma rog nu s-ar face vreo investigatie? oare cetatenii romani nu platesc statului taxe? nu au dreptul sa stie ce se intimpla referitor la sanatatea lor? poi ce importanta mai are ca sintem EU si ca sintem "liberi" daca sintem tinuti in continuare in ceata si nimeni nu are curajul sa isi asume o responsabilitate la ce s-a intimplat .....inseamna ca ceva este foarte gresit in sistem si data viitoare am face bine sa deschidem ochii la ce alegem sa ne reprezinte in parlament!
CE PARERE AU CADRELE MEDICALE DE LA SPITALUL JUDETEAN DESPRE ACEASTA ,,TRAGEDIE"?PRIMA DATA BOLNAVA A FOST INTERNATA LA EI,DE CE AU EXTERNAT-O DACA STAREA BOLNAVEI ERA CRITICA?PENTRU CA ERA IN VARSTA S-AU POATE ONORARIUL A FOST PREA MIC?CIUDAT SI TRAGIC CAZ!NU CRED CA SE VA LUA VRE-O MASURA DISCIPLINARA PENTRU CA ASA VA DECURGE ANCHETAREA ACESTUI CAZ(DACA SE VA FACE)FARA SA SE GASEASCA VRE-UN VINOVAT.URMARITI ACEST CAZ PE MAI DEPARTE SI VETI VEDEA CA ASA SE VA INTAMPLA !
Scuze, citeste cineva comentariul numarul 3 si sa discute pe marginea acestei idei?
Trebue sa aratam ca si in sistemul sanitar bihorean si in speta la Spit.CFR Oradea sunt medici adevarati,iar unul dintre acestia este DR.MAGHIAR FLORIN,seful sectiei de Cardiologie,care prin felul lui de-a sti sa se comporte cu bolnavii ,demulte ori face mai mult decat cine stie ce medicament,vorbeste frumos,poti sa-l intrebi ori ce ca nu te repezeste nici odata,un adevarat DOMN SI UN MARE IUBITOR DE OAMENI!Nu-i o lauda personala ci cred ca sunt in asentimentul multor fosti pacienti dea-i dansului.Acum ca am intrat intr-un nou an,ii doresc acestui mare OM MULTA SANATATE ,FERICIRE IN VIATA,IMPLNIREA TUTUROR DORINTELOR SI UN DIN TAOATA INIMA MEA TRATATA DE ACET DOCTOR,LA MULTI ANI.!!!!
Este inadmisibilcea-ce se intampla in acest sistem in care este vorba de sanatatea omului!Trebue urgent cautate cauzele care duc la asemenea ,,CRIME DIN CULPA MEDICALA"!Cei care se fac vinovati de asemenea fapte, trebue automat scosi din acest domeniu, pentru ca nu este permis sa-ti bati joc de sanatatea nimanui,iar cu problema plicurilor trebue deasemenea terminat odata pentru tot deauna,deoarece si acest personal este retribuit,iar cand si-a ales sa se pregteasca acest domeniu nu la obligat nimeni.Vrem sa auzim si noi ce masuri s-au luat in acest caz rusinos.
Tot scandalul este de prisos. Am o intrebare simpla: de ce medicii de la Judetean au trimis-o pe pacienta acasa in conditiile in care starea dansei era asa de grava? De ce e de vina un spital care a primit-o si a tratat-o pana la epuizarea mijloacelor fizice? Ganditi inainte sa acuzati!
E mai mare rusinea la ce se intimpla in spitalele din Romania si cind mai adaugi si faptul ca mai au si tupeu sa astepte plicurile cu bani in buzunar incepind de la infirmiere si terminind cu doctorul ........rusine, rusine rusine.......probabil ca persoana respectiva nu si-a permis sa dea destul ca sa intereseze pe cineva de binele ei in spital.
Sunt un fost pacient internat la acest spital la sectia Cardiologie,unde trebue sa afirm ca din punct de vedere medical,al dragostei fata de pacientii care-i tratau,ma refer in primul rand la Dl.dr.FLORIN MAGHIAR,dar si ceilalti medici s-au asistente,nu se poate aduce vre-un repros,facandu-si datoria in mod corect si dupa posibilitatile actuale.Referitor la cazul prezentat,este foarte grav,inadmisibil asa ceva motiv pentru care consider ca trebue cxa cei abilitati in a cerceta acest caz sa ia masurile ce se impun,iar Dv.domnilor ziaristi sa publicati rezultatul care va fi,pentru ca numai asfel pot lua aminte si alte persoane mai suspuse din spitale.