Pe o ploaie sâcâitoare, cu ocazia a 50 de ani de la înfiinţarea Liceului Industrial de Construcţii Oradea şi a 140 de ani de la naşterea patronului spiritual, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" a fost dezvelită o placă omagială cu numele sculptorului.

În prezenţa a aproximativ 100 de elevi, profesori şi absolvenţi, a inspectorului şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic - Florian Mieluţ, a şefului Direcţiei pentru Cultură Bihor - Lucian Silaghi şi a directoarei Colegiului - Daniela Vîlceanu, vineri, la ora 10.00, a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată patronului spiritual al şcolii, sculptorul Constantin Brâncuşi.

„Specialiştii vorbesc despre amprenta numelui pe care îl purtăm şi care marchează întregul nostru destin. Cred că la fel se întâmplă şi cu numele unei instituţii. Constantin Brâncuşi trasesază identitatea culturală a României şi, în mod la fel de decisiv, istoria universală a artei. Brâncuşi poate fi denumit, fără exagerări, un titan, un uriaş care depăşeşte cu mult puterile unui om, avându-şi rădăcinile în pământul românesc, dar înălţimile undeva sus, printre zei. Absolvenţii noştri şi-au dorit ca numele liceului să fie săpat în piatră. E o modalitate de a-l onora cu puterile noastre şi, în aceaşi timp, de a-l salva încă odată de la pericolul uitării", a spus Daniela Vîlceanu, într-un discurs urmat de slujba de sfinţire, oficiată de preotul Vasile Sabău.

A luat apoi cuvântul directorul Lucian Silaghi care a vorbit despre viaţa şi creaţia sculptorului, îndemnându-i pe elevi să-i urmeze modelul.

„Aici, la această şcoală, s-au format multe personalităţi, oameni care au profesat în alte domenii, îmbinând partea profesională cu activităţi culturale. Acest eveniment este un prilej pentru şcoală să-şi sporească imaginea în contextul în care şcolile tehnice nu sunt atât de bine văzute în judeţ", a spus Florian Mieluţ de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Evenimentele prilejuite de împlinirea a 50 de ani de învăţământ tehnic de construcţii la Oradea vor continua luna viitoare când pe 10 şi 17 martie vor avea loc mese rotunde pe acestă temă şi se vor încheia pe 26 martie cu o întâlnire a absolvenţilor, care se va desfăşura la Teatrul Regina Maria.