Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Filiala Bihor a Uniunii Vatra Românească" și cea a Asociației Pro România Europeană au depus sâmbătă câte o jerbă de flori la statuile domnitorului Mihai Viteazul, Regina Maria și cea a fruntașului unionist Aurel Lazăr din Oradea, marcând astfel, în chip simbolic, startul numărătorii inverse a 1000 de zile rămase până la centenarul Marii Uniri săvârșite la 1 Decembrie 1918.

Momentul a fost marcat, simbolic, prin depunerea de jerbe de flori la Statuia lui Mihai Viteazul, apoi la cea a Reginei Maria şi, în final, la monumentul lui Aurel Lazăr din Oradea. Unirea de la 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României, este celebrată anual din 1990. Sărbătoarea comemorează Adunarea de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.

„Marea Unire din 1918 a încununat aspirațiile seculare ale românilor de a viețui într-un singur stat, fiind expresia voinței poporului într-un context istoric favorabil, strălucit fructificat de o generație de excepție de oameni politici și patrioți vizionari", a spus Lucian Silaghi, şeful Direcției Județene pentru Cultură Bihor. La rândul său, istoricul Ioan Zainea, președintele executiv al Filialei Bihor a Asociației Pro România Europeană, a rememorat contextul în care, la 12 octombrie 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr, a fost semnată Declarația de Independență de la Oradea, care proclama dreptul românilor din Transilvania la autodeterminare. Despre acţiune a vorbit președintele Filialei Bihor a Uniunii „Vatra Românească", jurnalistul şi universitarul Ioan Laza: „Rostul acestei acțiuni cu încărcătură simbolică este de a aduce în atenție necesitatea unor acțiuni și proiecte culturale de rezonanță, care să coaguleze forțele intelectuale și instituționale, de la administrația locală la instituții publice și private. Grupul de lucru interinstituțional pe care îl vom constitui va alcătui un calendar al manifestărilor. Prin substanța lor, acestea vor viza nu doar sublima pagină de istorie de acum un veac, ci și scrutarea destinului României în viitor. Avem în vedere cercetări istorice novatoare, realizarea de monumente dedicate artizanilor Marii Uniri, amplasarea de plăci memoriale, vernisarea de expoziții istorice și de artă, simpozioane, festivaluri, concursuri de creație, concerte de muzică clasică și populară, spectacole de teatru și, în egală măsură, dezbateri privind înfăptuirea proiectului european de țară al României. De la sine înţeles, vor fi angrenate, pe lângă autorităţile publice, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Universitatea din Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", Teatrul „Regina Maria", Filarmonica de Stat, „Vatra Românească", Asociația Pro România Europeană, Filiala Bihor a Asociației Naționale „Cultul Eroilor", UNCMRR, Fundația „Cetate-Durgheu", Asociațiile cultural-patriotice „Morărița" și „Avram Iancu" şi multe altele".

R.C.