Eveniment de promovare a surdocecității - Caravana Sensabilitate a ajuns la Oradea
Vasile Adamescu și echipa Sense Internațional România au fost prezenți, ieri, pentru câteva ore, la Oradea, în cadrul unui eveniment de promovare a surdocecității, care s-a desfățurat în incinta Lotus Center. În cadrul caravanei, orădenii au fost invitați în Cortul Senzorial, unde cu ochii și urechile acoperite, cu ajutorul a diferite materiale și echipamente senzoriale, texturi, arome și gusturi, au avut ocazia să „experimenteze”, pentru câteva minute, ce înseamnă să nu vezi și să nu auzi.
Persoanele cu surdocecitate nu beneficiază de toate drepturile cuvenite, deoarece în legislaţie această dizabilitate nu este încadrată în gradul de handicap grav. Sense Internaţional România a pornit în Caravana Sensabilitate pentru a promova drepturile persoanelor cu surdocecitate din România şi pentru a atrage atenţia cu privire la surdocecitate şi gravitatea acestei deficienţe. Caravana face parte din proiectul www.sensabilitate.ro, finanțat de Fundația Orange în cadrul concursului „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2016.
Prin intermediul caravanei, care va ajunge în 12 oraşe din ţară, cei prezenți își vor putea arăta sprijinul pentru demersul Sense Internațional România, semnând Carta Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate.
Marți, 25 aprilie, între orele 11.00-14.00, caravana s-a aflat la Lotus Center Oradea. Cu acest prilej, echipa Sense Internațional România a distribuit celor interesați materiale informative despre surdocecitate.
„Ne aflăm la Oradea, în cadrul unei campanii de promovare a drepturilor persoanelor cu surdocecitate. Oradea este pe listă alături de alte 11 orașe din țară, pentru că Fundația Sense Internațional România colaborează din anul 2007 cu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal - Oradea”, ne-a declarat Etelka Czondi, care s-a alăturat echipei SI(R) în anul 2007, în calitate de Coordonator Programe și Comunicare.
La eveniment a fost prezent Vasile Adamescu, membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România. Cu toate că este o persoană cu surdocecitate (complet nevăzătoare și complet neauzitoare) și în ciuda multitudinii de dificultăți pe care le-a întâmpinat în viață, domnia sa a reușit performanțe extraordinare, absolvind o universitate, devenind profesor, sculptor și scriitor.
Cartea sa autobiografică, „Înfruntând viața”, care este a treia carte scrisă în lume de o persoană cu surdocecitate, a putut fi procurată ieri, cu ocazia prezenței caravanei la Oradea.
„Chiar dacă învățământul pentru copiii cu surdocecitate este gratuit în România, copiii trebuie să muncească foarte mult, să facă multe exerciții până reușesc să învețe ceva în viață, iar pentru asta e nevoie de foarte multă muncă, ambiție și de studiu continuu”, ne-a declarat Vasile Adamescu, prin intermediul interpretului său, Viorel Micu.
Sense Internaţional România promovează necesitatea serviciilor de intervenție timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale, accesul la servicii educative și vocaționale adecvate pentru copiii și tinerii cu surdocecitate, sprijin, informare și consiliere pentru părinții și familiile lor și, nu în ultimul rând, un acces mai bun la informație pentru persoanele cu surdocecitate prin intermediul unor interpreți de limbaj mimico-gestual adaptat tactil.
Datorită eforturilor organizației, surdocecitatea a fost recunoscută în anul 2006 ca deficienţă unică prin Legea 448/2006. Însă, pentru încadrarea persoanelor cu această deficienţă în gradul de handicap grav este necesară şi o clarificare a criteriilor medico-psiho-sociale.
Cercetări internaționale realizate de organizația Sense UK estimează o prevalență a surdocecității de 0,04%. Conform acestor estimări, în România sunt 9.000 de persoane cu surdocecitate, din care 3.000 sunt copii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.