Eveniment la Universitatea din Oradea, de Ziua Europei - Studenții întreabă, profesorii răspund
Un grup de profesori de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (IRISPSC) a Universității din Oradea și-au provocat studenții la o întâlnire inedită. Cu prilejul zilei de 9 mai, Ziua Europei, studenții au putut să le pună întrebări mentorilor lor.
Cei care au încercat să dea un răspuns preocupărilor tinerilor legate, mai ales, de viitorul Uniunii Europene și al spațiului european, au fost lectorii universitari doctori Cristina Dogot, Mihai Maci și Dorin Dolghi.
La dezbaterea 9 mai, Ziua Europei – „Studenții întreabă, profesorii răspund”, organizată la Biblioteca Universității din Oradea, au fost prezenți circa 30 de tineri, de la toate cele patru departamente ale IRISPSC.
În deschidere, lect. univ. dr. Cristina Dogot a ținut să sublinieze că a fost nevoie de secole ca elita decizională europeană să înțeleagă care ar fi o posibilă soluție pentru rezolvarea unor situații politice conflictuale. „Eu sunt un europenist convins, a spus lect. univ. dr. Cristina Dogot, adăugând că UE este o organizație care permite statelor membre dezbaterea, negocierea, între toți participanții la procesul decizional. Problema e care sunt abilitățile noastre de dezbatere, ca stat”.
Lect. univ. dr. Mihai Maci le-a atras atenția celor prezenți că ideea europeană nu este neapărat una născută din sentimente de generozitate, ci este „ideea, genială, a păcii bazate pe prosperitate”. Ducând mai departe afirmația colegului său, lect. univ. dr. Dorin Dolghi a afirmat că Europa căuta răspunsuri pentru spaimele sale cele mai mari, cele legate de războaie și că integrarea europeană este, în primul rând, un proiect de securitate și interdependență. „Toți au fost conștienți că, în orice situație, trebuie să negocieze, să găsească formule de consens, nicidecum să recurgă la conflictul armat”.
Filosof de profesie, lect. univ. dr. Mihai Maci a spus că războiul din Ucraina poate fi în avantajul Europei, pentru că ucrainenii sunt un popor „compatibil civilizațional” cu europenii. „Gândesc ca noi, au făcut o școală – adesea mai bună ca a noastră – în câteva luni învață limba și sunt apți să producă bani pentru țările în care se vor stabili”, socotește lect. univ. dr. Mihai Maci.
Dacă lect. univ. dr. Cristina Dogot pare a paria pe viitorul european al Ucrainei, context în care țara ar putea avea un cuvânt greu de supus în cadrul Uniunii Europene, as. univ. dr. Mirela Mărcuț este de părere că țara nu va fi acceptată în UE și, pe cale de consecință, capitalul de imagine al Uniunii va avea serios de suferit.
În concluzie, vorbind despre viitorul Europei, lect. univ. dr. Dorin Dolghi a afirmat că, în opinia sa, UE are nevoie de mai multă integrare, de politici și mecanisme „inedite”, adaptate provocărilor ce vor veni.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.