Festivalul „D'ale porcului", la o nouă ediţie - 24 de comune înscrise în concurs
Cea de-a doua ediție a concursului de preparare tradiţională a porcului între comunele din judeţul Bihor, „D'ale porcului", se va organiza sâmbătă, 27 februarie, în parcarea ERA Shopping Park Oradea. Bihorenii sunt așteptați la o degustare de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, pregătite cu măiestrie de echipele din 24 de comune înscrise în concurs. Dacă la prima ediție au fost pregătiți 22 de porci, acum vor fi preparate bucate din 24 de porci, plus unul va fi oferit pentru o demonstrație de pârjolit tradițional. Firma Nutrientul va oferi câte un porc carcasă fiecărei echipe din cele 24 de comune: Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Dobrești, Săcueni, Aușeu, Boianu Mare, Borș, Bratca, Căbești, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roșia, Tileagd, Girișu de Criș, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei. Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă, în valoare de 13 lei, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, respectiv cârnaţi, caltaboşi şi jumări. De asemenea, vizitatorii vor primi la achiziționarea tichetelor de masă băutură energizantă pusă la dispoziţie de către un producător local, precum și pălincă, vin şi vin fiert. „Aceste tichete vor fi lăsate la standul comunei pe care vizitatorii vor să o susțină. Astfel, echipele vor trebui să strângă de la public un minim de 120 de tichete de masă pentru a putea rămâne în concurs, în caz contrar vor fi descalificate. La punctajul final, va conta în proporție de 50% numărul de tichete pe care fiecare echipă l-a colectat", a explicat Radu Silaghi, președintele Asociației Firmelor Bihorene. La prima ediție, au fost prezenți 5.000 de vizitatori, iar până la orele amiezii toate preparatele s-au epuizat. Sâmbătă, 27 februarie, festivalul va debuta la ora 8.00, cu o degustare de pălincă. În intervalul orar 8.30-12.30, va avea loc prelucrarea celor 24 de porci, după care va începe degustarea de toroş, cârnaţi, caltaboşi și jumări. „De la ora 10.00 la 11.00 vom organiza pârjolire tradiţională de porc. Copiii din Oradea nu știu ce înseamnă pârjolirea tradițională. Dorim să promovăm tradițiile culinare bihorene", a explicat Radu Silaghi. În intervalul 10.00-16.00, prin grija Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, se va asigura un program cultural - artistic susținut de 12 ansambluri și 16 interpreți de muzică populară.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.