Nouă blocuri reabilitate termic în această vară au fost recepţionate, în aceste zile, de către reprezentanţii Primăriei Oradea. Alte 30 de blocuri sunt în diferite stadii de execuţie, termenul de predare fiind, ca şi în cazul tuturor proiectelor pe fonduri europene, 31 decembrie 2015.

Până în prezent aproape 20 de blocuri de locuinţe din Oradea s-au înscris în programul de reabilitare termică, beneficiind de o contribuţie nerambursabilă de 60% de la Uniunea Europeană, respectiv 20% ajutorul Primăriei Oradea. Asociaţia de proprietari a trebuit să suporte o cotă de 20%, fiecare proprietar achitând, în funcţie de suprafaţă şi lucrările aferente apartamentului, între 2.000 - 3.000 de lei. Ieri, în prezenţa viceprimarului Mircea Mălan, a avut loc conferinţa de final de proiect, fiind vorba despre două loturi de blocuri, unul în zona Ioşia şi unul pe Averescu. Prima oprire a avut loc la blocul S3, de pe W. Shakespeare nr. 29 S3, la Asociaţia de proprietari "Unic". Aici locatarii, în special pensionarii blocului, s-au dovedit cei mai buni diriginţi de şantier, supraveghind minut cu minut muncitorii. Dovadă, lucrările sunt de bună calitate. "Colaborarea cu firma Eurovic şi cu locatarii a fost foarte bună, aspect care a dus la o calitate bună spre foarte bună a lucrărilor executate. De asemenea, un reprezentant al blocului a făcut parte din comisia de recepţie, iar fără semnătura acestuia lucrarea nu ar fi putut fi recepţionată", a declarat Mircea Mălan. Avantajele unei astfel de investiţii se vor vedea în această iarnă, consumul de energie termică trebuind să scadă cu până la 40%. De asemenea, şi din punct de vedere estetic aceste lucrări aduc un plus valoare imaginii oraşului. O cerinţă specială a fost că închiderea balcoanelor a trebuit să se facă unitar. În plus, blocul de pe Shakespeare a beneficiat şi de o termoizolare a acoperişului. Valoarea lucrărilor la acest bloc s-au ridicat la 321.000 lei, contribuţia Asociaţiei de proprietari „Unic" fiind de 67.000 lei. Cel mai mic preţ suportat de un locatar a fost de 2.270 de lei, însă s-a ajuns şi la 3.100 lei, pentru un apartament de două camere, care necesitat şi schimbarea tâmplăriei.

Al doilea lot de blocuri reabilitate termic recepţionate sunt situate pe Calea Mareşal Averescu. În proiect au fost incluse patru blocuri, executantul lucrărilor fiind o firmă din Bucureşti, Romco System. Aici, din păcate, relaţia cu firma nu a fost dintre cele mai reuşite. "Am avut dificultăţi cu firma executantă, Romco System. Nu am obţinut calitatea dorită a lucrărilor. Până nu s-au făcut lucrările cerute, nu am recepţionat-o. Se putea lucra mai bine, cu o atenţie mai sporită la detalii", a remarcat viceprimarul Mircea Mălan. Şi aici lucrările au fost supravegheate de Gavril Maghiar, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr.10, care s-a plâns, la rândul lui, de proasta colaborare cu firma bucureşteană. "În final, s-a realizat o lucrare destul de bună. Media costului pe un apartament a fost de 3.000 de lei. Efectul se va vedea la iarnă. La un alt bloc reabilitat într-o altă etapă se plăteşte la căldură cu 40% mai puţin", ne-a declarat Gavril Maghiar.

În acest moment, în diferite stadii de implementare a reabilitării termice mai sunt 30 de blocuri. Cum termenul de finalizare este, pentru toate aceste proiecte pe fonduri europene, 31 decembrie 2015, multe prezintă riscuri de nefinalizare. "Noi facem toate eforturile pentru a finaliza lucrările. Avem probleme la două blocuri pe Sovata şi la blocul Turn din Parcul 1 Decembrie", a încheiat Mircea Mălan.