În acest sfârșit de săptămână, la Valea Cerului - Festivalul Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac
Comunitatea slovacă din localitatea Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, va găzdui, în zilele de 20-21 iulie, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac „Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2019”.
Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România dorește să ofere publicului larg și iubitorilor de folclor un spectacol inedit, în fiecare an. Astfel, în zilele de 20-21 iulie, în comunitatea slovacă din localitatea Valea Cerului, va avea loc cea de-a XV-a ediție a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac „Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2019”.
„Festivalul se organizează an de an din nevoia de a reuni tinerii slovaci din comunitatea slovacă, atât din țară, cât și din străinătate, în cadrul unei manifestări folclorice ample, al cărei scop este să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele și dansurile specifice comunității slovace din întreaga Europă și nu numai”, anunță Adrian-Miroslav Merka, președintele UDSCR. Potrivit acestuia, în acest an, și-au anunțat prezența la eveniment peste 450 de dansatori, membri ai ansamblurilor și grupurilor folclorice din România, dar și din străinătate (Slovacia, Ucraina, Croația, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia). Manifestarea a adus, de-a lungul timpului, pe scenă, soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale, formații de dansuri și ansambluri, care au demonstrat din plin valoarea și autenticitatea folclorului slovac. La festival și-au anunțat prezența numeroși oficiali, reprezentanți ai instituților publice din România, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația etc.
Programul evenimentelor culturale a început ieri, cu sosirea ansamblurilor folclorice din străinătate, care vor vizita astăzi județul Bihor și municipiul Oradea. Mâine, 19 iulie, participanții vor face ultimele repetiții și se vor pregăti pentru programul cultural de sâmbâtă și duminică.
În viața cultural-artistică a județului Bihor a devenit o tradiție ca, la începutul manifestărilor, reprezentanții instituților publice, prezente la eveniment din țară și străinătate, să participe la intonarea imnurilor de stat ale României, Slovaciei și Uniunii Europene, ca model de colaborare între România și Slovacia, dar și ca un bun parteneriat la nivelul Uniunii Europene. Totodată, la acest moment, alături de intonarea imnurilor, se vor arbora steagurile României (ca exemplu și model al loialității comunității slovace din România), Slovaciei (ca respect pentru buna colaborare a României și Slovaciei în problematica comunității slovace din România) și al Uniunii Europene (ca un parteneriat comun între cele două state la nivel european).
Festivalul se va desfășura după următorul program: sâmbătă, 20 iulie, de la ora 13.00, sosirea invitaților; între orele 14.00-15.00 – parada costumelor; 15.00-15.30 - deschiderea oficială; 15.30-19.30 - program artistic, prima parte; ora 20.30 – bal; duminică, 21 iulie, de la ora 11.30, slujbă religioasă; între orele 14.00-17.00 - program artistic, partea a II-a. Programul se va încheia în jurul orei 17.15.
„Prin dansul şi cântecul popular, se face legătura spirituală între personalitatea fiecărui participant activ sau pasiv la eveniment şi elementele culturii tradiţionale slovace, fapt care întărește identitatea naţională a membrilor comunităţii slovace, iar la membrii majorităţii, cultivă o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii slovace, în contextul multicultural al comunei Suplacu de Barcău, al județului Bihor și al României”, menționează Adrian-Miroslav Merka.
Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, festivalul și-a propus, și în acest an, păstrarea și promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiției, a cântecului și dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural.
Organizatorii principali ai acestui festival sunt: Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Departamentul pentru Slovacii din Diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei, Ministerul Culturii din România, Consiliul Județean Bihor - Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte și Primăria comunei Suplacu de Barcău.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.