În cadrul Bibliotecii virtuale Elite - S-a redeschis Clubul AS
Chiar dacă suntem sufocați de probleme de diferite dimensiuni și feluri, iată că se găsește timp și pentru bucuriile spirituale, de care avem atâta nevoie.
Am avut onoarea să fiu invitată, ca oaspete, la redeschiderea Clubului AS, eveniment, unde, spre surprinderea mea, am fost sărbătorită, sărbătorind mai ales poezia și bucuria de a fi împreună. Așadar, ne-am întâlnit un grup de oameni cu suflet frumos la „o poveste” și la un eveniment, în același timp. Atmosferă caldă, prietenoasă, întreținută atât de doamna directoare a Bibliotecii Elite, Mirela Silaghi, de doamna Miorița Săteanu, președinte onorific în Clubul As, de doamnele iubitoare de frumos din acest oraș minunat de pe Criș, cât și de cei care au „decupat” o fărâmă din timpul lor ca să primească și să dăruiască energie pozitivă, pentru a merge pe calea bucuriei vieții. S-au purtat discuții pe teme variate, dar ceea ce surprinde este că există un „fior” de temeri, mărturisit aici, cu privire la destinul culturii noastre naționale. Deoarece în sală au fost prezenți și dascăli, s-a vorbit despre educație, despre programele școlare, despre necesitatea ca tinerii să fie modelați în așa fel încât una dintre dimensiunile caracterului lor să fie respectul și dragostea de neam și de patrie.
O adevărată revoltă a constituit-o faptul că din programele școlare lipsesc scriitorii ce definesc spiritualitatea noastră națională: Goga, Coșbuc, Agârbiceanu etc. Lipsesc textele cu învățătură morală! În manualul de istorie există doar înșiruiri de date, de cele mai multe ori ce țin de comunitatea europeană și prea puțin de identitatea noastră națională. Copiii și tinerii au nevoie de modele. De unde, oare, își pot lua tipologiile după care să se formeze, dacă nu din rândul personalităților marcante ale istoriei și culturii noastre naționale? Întrebarea a fost doar subiect de reflecție...
A fost o zi binecuvântată în care timpul parcă s-a derulat prea repede. Activitatea s-a încheiat, dar cei prezenți parcă nu se puteau rupe de vraja momentului, așa că au urmat momente de îmbrățișări oferite cu drag și sinceritate.
S-au recitat versuri, s-au oferit flori și s-au imortalizat momentele în fotografii ce vor rămâne în arhivă Bibliotecii virtuale Elite, Oradea. Vorba lui Eminescu: „Trăiască nația!”
Silvia BODEA SĂLĂJAN
Comentarii
Nu există nici un comentariu.