Cu prilejul comemorării a 200 de ani de la moartea lui Ion Budai Deleanu, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a lansat, luni seara, un audiobook cu textul complet al „Ţiganiadei”.

Inițiativa realizării audiobookului aparține Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în colaborare cu Cristian Bădiliță, cel care a realizat și varianta modernizată a textului original al lui Ion Budai Deleanu.

„Cu prilejul comemorării morții lui Ion Budai Deleanu, survenită la Lemberg, în Ucraina actuală, pe 24 august 1820, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Preasfinției Sale Virgil Bercea, a realizat un audiobook cu textul complet al Țiganiadei, în varianta modernizată a lui Cristian Bădiliță, care este și inițiatorul proiectului. Începând cu data de 24 august 2020, audiobookul este în acces liber pe YouTube (Pagina oficială de YouTube a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea). El însumează peste șase ore de înregistrare”, anunță, pe site-ul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Eugen Ivuț, Secretar Episcopal.

Lansarea a avut loc luni, 24 august, de la ora 19.00, în curtea Seminarului Greco-Catolic, în prezența lui Cristian Bădiliță și a PS Sale Virgil Bercea.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de parastas, oficiată de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, alături de un sobor de preoți.

„Editorul Cristian Bădiliţă face un serviciu public acestei opere literare, de început impetuos al literaturii române vechi şi literaturii autohtone. Prin versiunea modernizată a „Ţiganiadei”, transpusă într-o limbă clară, accesibilă şi curgătoare, fără a trăda esenţialul, conţinutul, ideile, intriga, forma rimată, dezideratul editorului a fost să limpezească această capodoperă, să îi redea cursivitatea. A „tradus” mulţi termeni de neînţeles pentru majoritatea cititorilor de astăzi, a modernizat topica şi formele vechi lexicale, păstrând stilul şi savoarea limbii lui Ion Budai-Deleanu”, mai transmit reprezentanții Episcopiei.

Lectura aparține actriței Gabriela Codrea, procesare şi editare audio, Ovidiu Lazăr, responsabil de proiect fiind Rodica Indig.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: părintele Mihai Vătămănelu, vicar general, părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții, preoți din cadrul Seminarului Teologic, Florin Birta, viceprimarul orașului Oradea, profesori ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, studenți teologi, precum și simpli cetățeni.

Ion Budai Deleanu (1760-1820) este unul dintre cei mai importanți și compleți scriitori români. Lingvist, istoric, jurist, poet și traducător, el aparține faimoasei mișcări culturale a românilor din Transilvania cunoscută sub numele de „Școala Ardeleană”. Mai puțin cunoscută e formația lui teologică, mai întâi la vestitele „Școli ale Blajului”, apoi la Seminarul teologic și la Universitatea din Viena. Din cauza interzicerii abuzive a Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, în 1948, apartenența autorului Țiganiadei la această Biserică a fost trecută sub tăcere.