La Oradea, fără Hora Unirii - Unirea Principatelor Române, sărbătorită în Piața Unirii
Împlinirea a 165 de ani de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, ieri, la Oradea, printr-un ceremonial militar şi religios, dar şi printr-un moment artistic.
Manifestările prilejuite de aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române au avut loc la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii. Evenimentul a debutat cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României, după care a continuat cu o slujbă Te Deum, oficiată de preotul Penitenciarului Oradea, părintele Bogdan Durgheu.
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a ținut un discurs despre însemnătatea și importanța Unirii pentru poporul român. Prefectul a menționat că această zi reprezintă un pas important în drumul către formarea statului național unitar român, reunind Moldova și Țara Românească sub conducerea marelui domnitor: Alexandru Ioan Cuza.
În continuare, lector univ. dr. Radu Romînașu, de la Universitatea din Oradea, a trecut în revistă contextul istoric, semnificația momentului de la 24 ianuarie 1859, dar și meritele de necontestat ale unei generații politice de excepție, care a știut ce să facă cu puterea politică pe care a deținut-o și care a construit ceea ce noi avem astăzi.
În continuare, a urmat un moment artistic susținut de solista Antonela Ferche-Buțiu și a unui grup instrumental, după care a avut loc festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori. Primarul Florin Birta împreună cu cei doi viceprimari au depus în numele Primăriei Oradea o coroană de flori la Statuia Regelui Ferdinand I. Festivitățile s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.
An de an, pe data de 24 ianuarie se sărbătorește Unirea Principatelor Române, un episod semnificativ în istoria noastră națională. Astfel, în anul 1859, Moldova s-a unit cu Țara Românească, formând un stat unitar, realizând astfel idealul generației pașoptiste. Sub conducerea noului domnitor, Alexandru Ioan Cuza, și cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, au fost implementate reforme liberale majore, inclusiv un nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.
Fără Hora Unirii, dar cu mega-corupta Nica Antonia. Care a avut neobrazarea de a fi prezenta. Individa trebuia huiduita. Și mai trebuia sa i se arate o simbolica oca a lui Cuza. Și ei, și lui Bîrță și Dragoș care au gardat-o. Și sponsorului politic Bolojan Ilie. Și episcopului Virgil Bercea care se pare ca a uitat poruncile Sa nu minti și Sa nu furi și o proteguieste. Rușine!