La Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, vineri, 4 august, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către cea de-a 36-a serie de elevi, admiși în urma susţinerii examenului de admitere din sesiunea aprilie-iunie 2023.

Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa lui Petru Bledea, subsecretar de stat în MAI şi a directorului Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, chestor de poliţie Marius-Alexandru Vizitiu. Domniile lor au transmis tinerilor elevi mesajul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, precum şi al chestorului de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, de felicitare a viitorilor poliţişti de frontieră pentru cariera aleasă.

„Veţi fi gardienii granițelor noastre și trebuie să dați dovadă, permanent, de vigilență și profesionalism. Veți fi mereu în linia întâi, asigurându-vă că nicio amenințare nu trece de voi! Cetățenii trebuie să se simtă protejați, știind că frontierele sunt pe mâini bune! Vă încurajez să învățați cât mai multe de la profesorii voștri și, apoi, de la colegii mai experimentați. Peste ani, fiți voi mentorii noilor veniți!”     

Cu ocazia depunerii jurământului militar, chestorul de poliție Marius-Alexandru Vizitiu a transmis elevilor, în numele inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, un mesaj de sprijin și încurajare, exprimându-și, totodată, încrederea în această instituţie, privind formarea viitorilor polițiști de frontieră bine pregătiţi din punct de vedere profesional: „De astăzi, sunteți parte a unei instituţii fundamentale a statului român, respectată şi apreciată de către cetăţeni şi, de aceea, toți avem foarte multe așteptări de la dumneavoastră, deoarece, odată cu rostirea jurământului, vă asumați și responsabilitatea de a fi polițiști de frontieră demni, competenți, loiali patriei și garanți ai dreptății. Doar prin profesionalism şi onestitate, conduită ireproșabilă, atitudine, corectitudine şi ţinuta dumneavoastră, prin integritate și fermitate, bunăvoinţă şi promptitudine, veţi câştiga prestigiul şi încrederea comunităţii!”

Cei 107 de elevi din actuala serie care vineri, 4 august, au depus jurământul militar, au fost declaraţi admişi în urma susţinerii examenului de admitere din perioada aprilie-iunie 2023. Durata studiilor pentru această serie este de un an, iar curricula de învăţământ este permanent actualizată cu legislația incidentă domeniul de activitate și ținând cont de cerinţele actuale ale societăţii. De asemenea, la întocmirea curriculei de pregătire, un rol important îl are experienţa acumulată de școală din cooperarea avută cu alte instituții de pregătire polițienească din țară și străinătate de-a lungul timpului.

Emoția promovării examenului de admitere, dar și vibrația depunerii jurământului militar au oferit întregii zile o însemnătate aparte pentru tinerii elevi, după cum a amintit în cuvântul său doamna director, comisar-șef de poliție Aura Sima:

”...pentru dumneavoastră, jurământul militar reprezintă momentul de adeziune sacră, conştientă şi responsabilă, prin care vă angajați cu toată fiinţa şi conştiinţa, chiar cu jertfa supremă, să îndepliniţi obligaţiile, îndatoririle, să suportaţi cu tărie greutăţile misiunilor ce vă revin. Fiţi mândri că faceţi parte din arma poliţiei de frontieră şi păşiţi cu demnitate şi curaj pe noul drum, cel al carierei de poliţist de frontieră!”

Cu ocazia depunerii jurământului militar, la festivitate au mai luat parte oficialităţi locale şi reprezentanţi ai instituţiilor publice din municipiul Oradea, comandanţi şi şefi ai structurilor MAI şi MApN din garnizoană, veterani de război, şefi şi directori ai instituţiilor care cooperează cu școala din Oradea şi, bineînţeles, părinţii, rudele şi prietenii tinerilor elevi.

Procesul de învăţământ pe care elevii școlii îl parcurg este centrat pe formarea competenţelor din standardul de pregătire profesională, iar pentru formarea acestor competenţe au alături un corp de cadre didactice bine pregătite, competente, şi dispun de o bază material-didactică care le acoperă toate nevoile. În aceeași bază material-didactică se înscriu și laboratoare de specialitate, zona de simulări tactice, laboratorul de limbi străine şi de informatică, care le stau la dispoziție în perioada de școlarizare. Laboratoarele instituției sunt moderne cu acces permanent la internet, iar condiţiile de cazare și hrană sunt comparabile cu cele ale şcolilor de profil din Uniunea Europeană.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea formațiunilor de elevi, într-o atmosferă încărcată de emoţie, sub privirile tuturor celor prezenţi.