La sediul Fundației Comunitare Oradea - Atelier pentru „updatarea” jurnaliștilor
Oradea a găzduit, vineri și sâmbătă, atelierul #NextMediaEU pentru jurnaliști, influenceri sau studenți la Jurnalism și Media Digitală. Participarea a fost numeroasă iar subiectele i-au ajutat să deprindă competențe noi în media digitală, să combată dezinformarea și să împărtășească noutăți despre UE.
Aflat la a doua ediție, evenimentul s-a desfășurat la sediul Fundației Comunitare Oradea din incinta Crișul Shopping Center și s-a bucurat de participarea unor jurnaliști, influenceri și studenți din Bihor, Cluj, Bistrița, Maramureș și Vâlcea.
Pe agendă s-au aflat: „Jurnalismul dincolo de breaking news și dezinformare” și „Introducere în investigațiile online. Exercițiu practic” susținute de Codruța Simina, jurnalist Rise Project, autor al newsletterului Misreport, președintele Asociației Profesioniștilor din Presa Cluj, „Date în jurnalism: cum și de unde putem colecta date digitale” și „Povești cu date: cum putem vizualiza date într-un mod interactiv” susținute de lect. univ. dr. Flavia Țăran, de la Departamentul de Jurnalism și Media Digitală, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj și „Diversitate și Incluziune, Perspective”, susținut de Luminița Popa, vicepreședintele Fundației Comunitară Oradea și directoarea de resurse umane a Plexus România.
Codruța Simina a vorbit despre tipurile de fakenews, despre utilizarea improprie și bagatelizarea lor, subliniind, printre altele, că „nu este treaba politicienilor să stabilească dacă o informație este falsă sau nu” dar că aceștia folosesc termenul fakenews ca pe o armă, ori de câte ori le convine.
Flavia Țăran i-a învățat pe participanți, cum să afle cine deține un domeniu de internet, o pagină de Facebook, cine deține un site de știri și cine, cum și câtă publicitate plătește.
În „Povești cu date: cum putem vizualiza date într-un mod interactiv”, Flavia le-a explicat cum să găsească subiecte originale prin analizarea datelor dar să se și ferească de capcanele cauzate de utilizarea lor neconformă.
La finalul conferinței, sâmbătă, oaspeții s-au bucurat de un tur ghidat la Casa Darvas.
Evenimentul a fost organizat de centrele Europe Direct din Cluj, Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.