Anul şcolar bate la uşă, aşa că părinţii au început deja goana după rechizite pentru micuţi. Comparativ cu anul trecut, acestea nu s-au scumpit foarte mult, dar asta nu înseamnă că părinţii nu vor avea de băgat mâna adânc în buzunar pentru ca prichindelul lor să fie în rând cu ceilalţi.

Mai sunt două săptămâni până la începutul noului an şcolar, aşa că încă nu este înghesuială la librării. Asta nu înseamnă că bate vântul, unii părinţi alegând să cumpere din timp cele necesare. Dacă luăm drept criteriu depozitul de rechizite de pe strada Călăraşilor, de acolo de unde chiar şi unele librării achiziţionează marfa, un ghiozdan costă între 25 şi 105 lei, caietele între 85 de bani şi 3,40 de lei (în funcţie de numărul de file şi de firma care le produce), penarul între 10 şi 30 de lei neechipat şi între 30 şi 52 de lei echipat (şi aici, depinde de numărul de compartimente), radiera între 35 de bani şi 2,5 lei, creionul între 35 de bani şi 80 de bani (cu sau fără radieră la capăt), trusa de geometrie între 4,9 lei şi 6,4 lei, stiloul între 2,6 şi 43,30 de lei, plastilina între 2,2 şi 5,3 lei şi un set de carioci între 3,1 lei şi 12,20 de lei (în funcţie de numărul de culori). Ajungem, aşadar, la o sumă cuprinsă între 70 şi 230 de lei pentru un singur copil.

O alternativă la care părinţii încep să apeleze din ce în ce mai mult este comandarea rechizitelor de pe site-uri on-line. Aici preţurile variază foarte mult. Un ghiozdan costă între 36 de lei şi 300 de lei (cele de firmă), un caiet între 6 bani şi 4 lei, un penar între 20 şi 46 de lei, un creion 1,7 lei, o trusă de geometrie 10 lei, un stilou între 3 şi 70 de lei, plastilina între 1 şi 4,5 lei şi un set de carioci între 3 şi 17,5 lei. Asta înseamnă că un părinte care va dori să cumpere rechizite on-line pentru copil va plăti o sumă cuprinsă între 75 şi 454 de lei.

"Rechizitele nu s-au scumpit faţă de anul trecut. Doar penarele au preţuri cu aproximativ 2 lei mai mari. Cei mai mulţi clienţi vin din 14 până pe 20 septembrie. Anul trecut, pe 14 septembrie, într-o singură zi, au fost 512 clienţi. Nu neapărat pentru că lasă problema rechizitelor pe ultima zi, ci pentru că merg la şcoală şi întreabă învăţătoarele ce le trebuie copiilor şi apoi vin cu liste gata pregătite", susţine Mirela Gyorgy, care se ocupă de câţiva ani buni de rechizite.

Indiferent care sunt opţiunile părinţilor, aceştia nu îşi pot lăsa copilul să meargă la şcoală fără un minim de rechizite, ceea ce înseamnă un câştig important pentru industria care le fabrică.