În cadrul „Anului Jubiliar  Iuliu Maniu”, Bădăcinul a fost, duminică, 25 iunie, gazda unor noi manifestări închinate marelui om politic. Pe lângă reamplasarea „Crucii lui Iuliu Maniu”, numită sugestiv „Răstignirea”, a avut loc și lansarea cărții „Iuliu Maniu, morală și politică”, autori Cristian Borz și Ana-Maria Borz.

 

Manifestările au fost organizate de Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, sub egida Consiliului Județean Sălaj. Casa Memorială Iuliu Maniu a fost, duminică, gazda lansării cărții „Iuliu Maniu, morală și politică”, autori Cristian Borz și Ana-Maria Borz, volum apărut în 2023 la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane. În deschidere, au luat cuvântul dr. Corina Bejenariu, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și Daniel Săuca, manager al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, iar despre carte a vorbit dr. Marin Pop, șef Secția Muzeografie-muzee locale, respectiv cei doi autori, pr. Cristian Borz și Ana-Maria Borz, istoric.

Cartea se dorește a fi o monografie a vieții și carierei politice a Sfinxului de la Bădăcin, dar și o incursiune în istoria zbuciumată a României, cei doi cercetători punctând cele mai importante momente ale primei jumătăți a secolului XX, care s-au îmbinat cu destinul tragic al marelui om politic. Iuliu Maniu s-a născut pe data de 8 ianuarie 1873, în Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj. Tatăl său, Ioan, a fost un jurist român transilvănean, era nepotul lui Simion Bărnuțiu. Clara Maniu, mama lui Iuliu Maniu, a fost președinta Reuniunii Femeilor Române Sălăjene. Cuplul Maniu a avut nouă copii. Iuliu Maniu s-a implicat activ în proiectul de unire a Transilvaniei cu România, ocupând funcția de preşedinte al Consiliului Dirigent. A fost liderul Partidului Naţional Român, apoi a Partidului Naţional Ţărănesc, ocupând funcția de prim-ministru în perioada: 10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930; 13 iunie 1930 – 8 octombrie 1930 și 20 octombrie 1932 – 12 ianuarie 1933. Pe 5 februarie 1953, Iuliu Maniu, artizan al Marii Uniri și unul dintre cei mai reprezentativi oameni politici ai României Interbelice, se stingea într-o celulă de la temuta închisoare Sighet, azvârlit apoi, în miez de noapte, într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor din localitate. Încercările de a-l identifica au rămas fără succes, în cimitirul familiei Maniu, din Dealul Țarinei de la Bădăcin, fiind amenajat, doar simbolic, un mormânt al omului politic Iuliu Maniu.

Cartea care tocmai a văzut lumina tiparului a fost grupată în XXIII capitole, grupând la anexe 11 fotografii inedite, dar și o schiță a arborelui genealogic al familiei Maniu, realizată de pr. Cristian Borz. „Este o mare onoare și o mare bucurie pentru mine să am o contribuție la acest volum. Este vorba de două capitole, în care se vorbește despre două momente importante din viața lui Iuliu Maniu. Pierderea alegerilor din anul 1910 și aducerea pe tron a lui Carol al II-lea în anul 1930. În arhiva Casei Memoriale Iuliu Maniu am descoperit două documente inedite care vorbesc despre aceste două momente. Primul document este mai lung, Iuliu Maniu ține un discurs cu ocazia punerii plăcii comemorative a fruntașului ardelean Ioanchim Toian, care a fost ales printre cei cinci reprezentanți ai cercului din Ighiu la Marea Adunare Naționala de la Alba Iulia. Iuliu Maniu în acest discurs vorbește despre circumstanțele în care a pierdut alegerile din anul 1910. Modul în care a fost șantajat, capitol pe care l-am intitulat „Prefer acesta decât să trădez”. În al doilea document, Maniu prezintă Restaurația din 1930, este un moment important din viața lui Iuliu Maniu, mulți istorici considerând ca fiind o greșeală aducerea lui Carol al II-lea în țară. Maniu prezintă în acest document în detaliu motivele pentru care a dorit să-l aducă pe Carol al II-lea pe tron și condițiile în care Restaurația trebuia să aibă loc. Iuliu Maniu a fost înșelat de Rege și, în consecință, și-a dat demisia din funcția de prim-ministru”, a declarat Ana-Maria Borz, istoric la Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Manifestările s-au încheiat cu un spectacol de Sânzâiene susținut de Ansamblul folcloric „Datini” al Parohiei Greco-Catolice „Andrei Mureșanu” din Cluj-Napoca.